Cum se explică cele mai mari prețuri la energie în România din Europa, în ultimele zile
Cum se explică cele mai mari prețuri la energie în România din Europa, în ultimele zile

În ultimele zile, România a avut cele mai mari prețuri la energie din Europa pe piața bursieră spot. Prețul mediu spot al energiei electrice cu livrare a fost joi de 504 lei/MWh sau circa 101 euro/MWh, cel mai mare din Europa și dublu față de Germania. Prețul de la noi este egal cu cel din Bulgaria și aproape egal cu cel din Grecia (100 euro/MWh).

Raluca Rusu, director în cadrul Monsson Trading, a explicat că România este decuplată de țările vecine din cauza unor probleme de frecvență. De asemenea, anumite centrale nucleare din Ungaria și Bulgaria sunt în mentenanță, iar energia ieftină venită dinspre vest spre est are un impact asupra prețurilor. Astfel, prețul a crescut de la 300 de lei pe MWh săptămâna trecută la 500 de lei pe MWh în prezent.

Suntem decuplați de țările vecine din cauza unor probleme de frecvență. Anumite centrale nucleare sunt oprite, atât cea din Ungaria, cât și cea din Bulgaria sunt în mentenanță. Și vedem care este impactul energiei ieftine venite dinspre vest spre est. Vedem acum o creștere a prețului de 500 de lei (pe MWh – n.r. ) în România, față de 300 de lei, cât aveam săptămâna trecută” a spus Raluca Rusu, potrivit B1TV.

Rusu a mai spus că, peste un an, când în România vor fi în funcțiune capacități de energie regenerabilă comparabile cu țările din vestul Europei, vom avea prețuri mult mai mici decât cele din prezent. Această creștere a prețurilor la energie electrică în România este cauzată de probleme în sistemul energetic, cum ar fi decuplarea de țările vecine și mentenanța unor centrale nucleare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *