Serviciile secrete occidentale sunt îngrijorate de un stat liliputan din Europa. San Marino a devenit o placă turnantă pentru interesele lui Putin în Vest, conform unui articol din The Economist.

Emmanuel Goût, un francez în vârstă de 65 de ani, cu o istorie lungă de implicare în Rusia lui Vladimir Putin, a fost numit ambasador al San Marino în Algeria în iulie 2023. Această numire a ridicat semne de întrebare în rândul serviciilor secrete occidentale, deoarece San Marino a oferit o ușă din spate puțin cunoscută pentru interesele Rusiei și Chinei în Europa de Vest, inclusiv în Italia, arată sursa citată, potrivit B1TV.

San Marino, o enclavă independentă din nordul Italiei, a avut legături strânse cu Rusia, refuzând să se alăture altor națiuni occidentale în impunerea de sancțiuni după anexarea Crimeei în 2014. Cu toate acestea, în 2022, după invazia Ucrainei, San Marino a implementat sancțiuni împotriva Rusiei, renunțând astfel la neutralitatea sa formală.

Fostul ofițer superior de informații italian sugerează că San Marino a fost folosit ca loc de întâlnire și pentru tranzacții financiare „nevăzute” de către serviciile de informații rusești și chineze. Recent, opoziția din San Marino față de îmbunătățirea echipamentului de supraveghere folosit de poliție ar fi putut fi motivată de dorința de a evita indiscreții. De asemenea, San Marino beneficiază economic de relațiile sale cu Rusia, de unde sute de mii de turiști vin în micuța republică.

Emmanuel Goût a fost implicat în organizarea de întâlniri cu politicieni și jurnaliști străini pentru Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, și s-a consultat cu privire la negocierile privind vânzarea de arme, conform surselor de informații ucrainene. Această situație ridică preocupări în rândul serviciilor secrete occidentale, care urmăresc cu atenție evoluțiile din San Marino și relațiile acestuia cu Rusia și China.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *