Creșterile de taxe și accize prevăzute în proiectul de lege: impact

Creșterile de taxe și accize prevăzute în proiectul de lege privind măsurile fiscale, care va fi asumat de coaliția PSD-PNL vor avea un impact asupra costului vieții pentru români. Ca de fiecare dată, scumpirile se vor regăsi în primul rând în buzunarele românilor.

  • Măsurile fiscale adoptate de guvern, potrivit proiectului de lege pus în transparență publică, și impactul lor asupra locuitorilor, potrivit B1TV
  • Creșterea TVA-ului pentru alimentele cu conținut mare de zahăr: TVA-ul va crește de la 9% la 19% pentru alimentele cu o concentrație mare de zahăr. Aceasta va duce la creșterea prețurilor pentru produse precum băuturile îndulcite și alte alimente cu adaos semnificativ de zahăr.
  • Majorarea accizelor pentru băuturile nealcoolice îndulcite: Accizele suplimentare pentru băuturile nealcoolice îndulcite vor face ca aceste produse să devină mai scumpe pentru consumatori.
  • Creșterea TVA-ului pentru alimentele tradiționale, BIO și montane: Produsele alimentare tradiționale, BIO și montane, considerate a fi de înaltă calitate, vor fi supuse unei creșteri a TVA-ului de la 5% la 9%. Aceasta va afecta prețurile acestor produse.
  • Majorarea TVA-ului pentru apartamentele cu prețuri sub 120.000 de euro: TVA-ul pentru apartamentele care costă mai puțin de 120.000 de euro va crește cu patru puncte procentuale, de la 5% la 9%. Acest lucru va influența costurile locuințelor pentru cei care doresc să cumpere proprietăți mai ieftine.
  • Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că nu sunt excluse și alte măsuri fiscale, în afara celor decise deja.

Încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat şi, sigur acestea fiind agreate în coaliţie, în funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul.(…) Am spus că, dacă avem o colectare corespunzătoare şi avem o cheltuire a banilor responsabile, este posibil, fie să ţinem sub control deficitul bugetar şi să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate şi de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea lua, dar este prematur să ne pronunţăm”, a declarat ministrul Finanțelor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *