Cum te prind paznicii din mall dacă folosești certificatul altei persoane. Metoda este folosită cu succes în centrele comerciale din Capitală, și este transmisă neoficial între toți angajații firmelor de securitate care au contracte cu mallurile.
Accesul în cele mai multe locuri publice, cu excepția magazinelor alimentare și farmaciilor, este condiționat de prezentarea acestui certificat.
Cum te prind paznicii din mall dacă folosești certificatul altei persoane. Paznicii nu au voie să-ți ceară buletinul, dar aplică o metodă care nu încalcă legea datelor personale pentru a-și da seama că persoana din fața lor chiar deține un certificat verde. Ei întreabă persoana în ce an este născută și compară cu datele afișate în aplicația Check DCC, cu care verifică codurile QR, apreciind apoi vârsta persoanei din fața lor. Dacă este o diferență evidentă, nu îi permit accesul, relatează ziarul Click.
„Zicea că e născut în 1979, dar era mult prea tânăr. Se vedea clar. Nu l-am primit”, a spus paznicul unui complex din zona Pipera.
Dacă paznicul ar fi anunțat Poliția, clientul respectiv și persoana care i-a dat certificatul verde s-ar fi ales cu amendă de câte 2.000 de lei.
Cei care nu au certificat verde COVID nu pot intra în aproape niciun spațiu public închis, cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare care nu se află în mall-uri sau centre comerciale.
În schimb, în ciuda intenției Guvernului și a unor partide, certificatul încă nu este obligatoriu și pentru anumite profesii. Proiectul de lege în acest sens a fost respins la Senat și urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, forul decizonal.
Cseke Attila, ministrul Sănătății, a remarcat faptul că rata vaccinării a crescut după anunțul privind impunerea certificatului verde în anumite domenii, dar a scăzut după ce Senatul a respins proiectul de lege în acest sens.