Numărul muncitorilor străini în România s-ar dubla cu până la 100.000
Numărul muncitorilor străini în România s-ar dubla cu până la 100.000

Numărul muncitorilor străini în România s-ar dubla, dacă va fi adoptat un proiect de hotărâre de guvern. Executivul intenționează să aducă până la 100.000 de oameni din afara UE, pentru a munci în domeniile care duc lipsă de personal, după ce mulți români au ales Occidentul pentru un trai mai bun.

Practic, dacă actul normativ este adoptat, numărul maxim din 2022 ar fi dublu față de cel din 2021 și ar fi totodată cel mai mare din 2014 încoace, relatează Economica.net.

Numărul muncitorilor străini în România nou-admiși pe piața muncii este stabilit anual de Guvern pentru anul următor, prin hotărâre, iar în ultimii ani acesta a fost suplimentat pentru a acoperi deficitul de forță de muncă locală în special în HoReCa și în construcții.

Numărul posturilor pentru care angajatorii nu au găsit personal local a crescut cu 70% în primele opt luni din 2021 comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obținerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverința privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul. În perioada ianuarie – august 2021, 6.518 firme au solicitat eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant. În aceeași perioadă de referință, ianuarie – august 2021, structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au eliberat adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, când 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă”, arată nota de fundamentare a proiectului de HG.

În ianuarie-august 2021, cele mai multe locuri de muncă pentru care nu au fost găsiți angajați români provin din următoarele sectoare:

Construcții de clădiri – peste 22.800 de locuri de muncă pentru care nu s-a găsit personal local;

Restaurante – 5.324;

Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului – 3.505;

Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376;

Lucrări de construcții drumuri și autostrăzi – 1.919;

Hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772;

Întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651;

Fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a altor produse proaspete de patiserie – 1.282.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *