Dan Barna ar vrea legalizarea drogurilor ușoare, iar asta i-a atras critici
Dan Barna ar vrea legalizarea drogurilor ușoare, iar asta i-a atras critici

Dan Barna ar vrea legalizarea drogurilor ușoare, iar asta i-a atras criticile inițiatorului proiectului pentru testarea antidrog din școli. Bogdan Gruia nu crede într-o societate imaginată de Barna, „în care în care să fim toți cu joint-uri pe stradă”.

Dan Barna poate spune orice. Dezbateri putem să facem absolut despre orice, adică nu e o problemă să dezbați niște lucruri. Cred că pe dezbaterea asta ar trebui să pui în calcul, împreună cu specialiști, cu medicii, să vezi care este impactul direct asupra sănătății publice a României. Sunt state care, de exemplu, o parte din acele droguri ușoare poate le-au legalizat. Trebuie văzut dacă sunt distructive individului și sănătății publice sau nu.

Eu vă spun că astăzi problema asta nenorocește mii de tineri, mii de copii în toată țara. Cred că prima dată trebuie să vezi cum oprești răspândirea fenomenului și de-abia după asta să începi să vorbești despre cum legalizez anumite tipuri de droguri. De exemplu, am fost la o dezbatere împreună cu mai mulți colegi de-ai mei care încercau să vorbească despre legalizarea marijuanei medicinale. Este vorba despre canabisul medicinal, este vorba despre cu totul altceva, din punctul meu de vedere, dar cred că prima dată trebuie să vezi cum sănătatea publică, că vorbim de o categorie mare de populație, vorbim de tinerii României și chiar dacă pare desprins un pic din trecut expresia asta, ei reprezintă inevitabil viitorul. Dacă noi vom avea niște tineri care, săracii, au avut din diferite conjuncturi, dintr-o greșeală, au avut neșansa să fie consumatori și vor continua pe acest drum, nu vor fi productivi nici societății și vor fi o problemă socială, inclusiv pentru bugetul de stat, dincolo de treaba lor personală și a familiei. Așa că eu aș încerca să văd o paradigmă mult mai practică, nu văd societatea viitorului una în care să fim toți cu joint-uri pe stradă. Poate sunt eu neadaptat la viziunea domnului Barna și nu sunt de acord cu el de data asta”, a declarat deputatul PSD într-o emisiune PsNews.

Bogdan Gruia a depus inițial un proiect de lege care prevedea că polițiștii pot face controale inopinate în școli, licee și universități la solicitarea conducătorilor unităților de învățământ ori a inspectoratului școlar județean și pot testa aleatoriu elevii prin teste de salivă. Ulterior, după ce a realizat că testele din salivă pot da erori în proporție de 30%, inițiatorul a anunțat că va modifica proiectul, astfel încât să fie testate „suprafețe și inclusiv ape, deșeuri care pleacă din instituțiile de învățământ”.

De asemenea, social-democratul a punctat că proiectul său nu se referă doar la școli, ci și la cluburi, de exemplu.

Nu vorbim despre o modificare care să se refere doar la un anumit spațiu public, în speță la școli, vorbim despre spațiile publice în general, nu se limitează doar la un anumit spațiu public, dar în momentul de față există legislație care permite ca inclusiv în cazul cluburilor să fie făcute aceste verificări”, a completat deputatul PSD.

Ce spunea Dan Barna

Dan Barna se declară de acord cu legalizarea drogurilor ușoare: „Avem nevoie de o dezbatere pe această temă”

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, la Digi24, că este de acord cu legalizarea drogurilor ușoare, în condițiile în care actuala lege anti-drog, care este „una veche”, trebuie „îmbunătățită” și că „este nevoie de o dezbatere publică” pe acest subiect.

E nevoie de o dezbatere publică pe treaba asta, am anunțat că o vom face. Emoția care s-a generat în societate (referitoare la ultimul proiect de lege adoptat în Parlament) ține de faptul că e slab reglementată distincția dintre trafic și consum, în legea actuală. Ori e clar că legea actuală, o lege veche, de care se plâng și autoritățile și societatea civilă, trebuie îmbunătățită și exact această dezbatere ar trebui să aibă loc în societate”, a spus Barna.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *