Danemarca se alătură UE în privința politicii de apărare. Un referendum a arătat o schimbare radicală a opiniei generale de la debutul invaziei din Ucraina. 66,9 din locuitorii Danemarcei au votat pentru aderarea la politica de apărare UE, în condițiile în care Danemarca e o țară tradiţional eurosceptică.

Schimbarea a fost o consecință, după cum a afirmat chiar premierul Mette Frederiksen, a invaziei Rusiei în Ucraina: „A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă, și există o altă Europă acum”, a spus ea, potrivit B1TV.

În plus, Suedia și Finlanda și-au abandonat politicile de neutralitate militară și au cerut aderarea la NATO.

În 1993, Danemarca a obţinut o serie de excepţii pe mai multe probleme europene, mai ales în domeniul apărării. Numai că, la două săptămâni de la debutul invaziei ruse în Ucraina, premierul Frederiksen a anunţat un acord cu majoritatea partidelor parlamentare pentru a supune unui referendum încetarea excepţiei daneze. De asemenea, Frederiksen a anunțat investiții masive în apărare.

Danemarca a trimis un semnal important aliaţilor noştri din Europa şi NATO, dar şi lui Vladimir Putin. Am arătat că atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi, ceilalţi, ne unim.

A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă, și există o altă Europă acum”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, despre rezultatul referendumului, citată de BBC.

Premierul danez a mai susținut că într-o astfel de criză precum cea pe care o traversăm acum pur și simplu nu putem fi neutri: „Suntem alături de Ucraina și de poporul ucrainean”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *