Daniel Fenechiu: prețurile din piețe sunt mai mari ca în alte țări din Europa, deși România e pe locul patru la subvenții
Daniel Fenechiu: prețurile din piețe sunt mai mari ca în alte țări din Europa, deși România e pe locul patru la subvenții

Daniel Fenechiu, senator PNL, a discutat despre mecanismul de reglare a prețurilor în contextul economiei de piață. El a subliniat că atunci când sunt majorări salariale și există mai mulți bani pe piață, agricultorii, procesatorii și retailerii au tendința de a crește prețurile.

Fenechiu a explicat: „Mecanismul de reglare a prețurilor (…) este un mecanism care funcționează în condițiile economiei de piață. În momentul în care operează majorări salariale, în momentul în care sunt mai mulți bani pe piață, agricultorii în general și procesatorii, și mai ales retailerii, de regulă, au bunul obicei de a crește prețurile”, transmite B1TV.

El a adăugat că motivul constă în faptul că agricultorii au avut o perioadă de pierderi, au investit mult în tehnologizare, terenuri, utilaje agricole și împrumuturi, iar salariile au crescut într-o manieră serioasă în România. Fenechiu a continuat: „Dacă facem o comparație în materie de salarii, putem constata că în valoare netă salariile au crescut într-o manieră serioasă în România”.

În contextul situației actuale a prețurilor, Fenechiu a menționat o situație recentă în care agricultura românească se află pe locul 4 în materie de nivel de subvenționare în Europa, dar prețurile din piețele românești sunt mai mari decât în țările în care nivelul de subvenționare a agriculturii este mult sub cel din România. El a subliniat: „Vedeam chiar recent o situație care arăta că agricultura românească este pe locul 4 în materie de nivel de subvenționare în Europa și, cu toate astea, țări în care nivelul de subvenționare a agriculturii este cu mult sub subvențiile acordate în România au prețuri mai joase decât prețurile din piețele românești”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *