Republica Moldova este dorită de Rusia, dar nu ca să o anexeze

Republica Moldova este dorită de Rusia, dar nu ca să o anexeze, ci să o folosească în războiul împotriva Ucrainei. Așa crede un fost ministru al apărării din Republică, care a explicat de ce este o miză geopolitică uriașă pentru Rusia, iar Putin ar fi întocmit un plan diabolic.

Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova a făcut aceste afirmații, în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Freedom” de la tv8, transmite B1TV.

Vladimir Putin și-ar dori „un nou guvern care ar fi devotat Rusiei și ar deveni peste noapte, dușmanul Ucrainei”, a explicat fostul oficial moldovean.

Moldova pentru Rusia nu contează din punct de vedere militar. Din punct de vedere politic, noi suntem un factor neglijabil pentru ruși.

Ei vor destabilizarea situației, ei vor proteste în Moldova, un nou guvern care ar fi devotat Rusiei și ar deveni peste noapte, dușmanul Ucrainei care să blocheze căile de acces către Ucraina, coridoarele de transport, să deschidă aeroportul pentru navele rusești sau pentru rușii care vin prin Istanbul sau alte țări, să-și poată completa trupele din Transnistria”, a precizat Șalaru.

Moldova nu poate să se apere

Chișinăul nu are un sistem de apărare aerian, iar autoritățile nu pot decât să monitorizeze rachetele ce survolează spațiul țării vecine, susține Anatolie Nosatîi, ministrul al Apărării al Republicii Moldova.

Am avut cu ce să le monitorizăm. Nu s-a atras atenția și nu s-a investit în procurarea sistemelor de apărare. Sistemul de apărare antiaerian este unul dintre cele mai costisitoare, cu regret, nu s-a investit aici și respectiv nu avem cu ce face față.

Sistemele pe care le avem sunt învechite și nu ar fi putut, nu ar fi interceptat aceste rachete”, a declarat ministrul Nosatăi.

Potrivit oficialului, sistemele moderne de apărare antirachete ar costa 500 de milioane de euro bucata, iar Moldova are nevoie de cel puțin trei, arată Unimedia.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *