Bărbații sunt discriminați în raport cu femeile, cel puțin din punct de vedere al ajutorului pe care îl primesc de la stat, mai exact prin pensia de urmaș. Decizia surprinzătoare a fost luată de CEDO, care a condamnat Elveția într-un caz deschis de un cetățean.

Statul elvețian trebuie să-i plătească lui Max Beeler daune morale de 5.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 16.500 de euro, informează AFP, citat de B1TV.

Soția lui Max Beeler a murit într-un accident în 1994, iar el a fost nevoit să renunțe la slujbă pentru a avea grijă de cei doi copii ai lor. El a primit pensie de urmaș până când copilul cel mic a împlinit 18 ani.

Numai că, potrivit legii elvețiene, femeile văduve primesc pensie de urmaș până la sfârșitul vieții lor.

Altfel spus, Beeler nu a mai primit în continuare pensia, doar pentru că e bărbat.

Apărarea autorităților elvețiene

Guvernul elveţian a argumentat că e „încă justificat să se bazeze pe prezumpţia că soţul asigură întreţinerea financiară a soţiei sale, mai ales când aceasta are copii, şi, prin urmare, să acorde văduvelor o protecţie superioară celei acordate văduvilor”.

CEDO, în schimb, a considerat că e nevoie de „considerentele foarte puternice” pentru a putea accepta o astfel diferență de tratament bazată pe sex. Or, în cazul de față, nu există „motive deosebit de solide şi convingătoare pentru a justifica o astfel de diferenţă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *