Exploziile de la Podul Crimeii reprezintă „un atac terorist menit să distrugă infrastructură civilă critică a Rusiei” a declarat Vladimir Putin, considerând că atacul a fost executat de serviciile ucrainene.

Putin s-a întâlnit, duminică seară, de urgență, cu Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de Investigații, care i-a comunicat și că serviciile ucrainene „au fost ajutate de cetățeni ruși care se află în străinătate”, transmite PsNews.

Dragă Vladimir Vladimirovici, echipa noastră principală de investigații, de experți, experți criminaliști au ajuns la fața locului foarte repede. Cu participarea specialiștilor în explozibili, specialiștii criminaliști au examinat locul în detaliu și au obținut primele concluzii preliminare. Am inițiat un dosar de terorism, iar acest fapt este confirmat de datele obținute din prima fază a investigației. Mulți martori și martori oculari au fost interogați, iar mai multe studii speciale au fost lansate și în mare parte terminate – examinări pe explozibili, genetice și criminalistice. Instrucțiunile relevante au fost transmise către FSB și către ministerul de interne”, a declarat șeful Comitetului de Investigații.

Tocmai ce ați raportat că nu există îndoială că este un atentat terorist îndreptat împotriva infrastructurii civile critice a Federației Ruse”. „Întocmai, și autorii, cei care au comandat și executat sunt serviciile secrete ucrainene și cetățenii ruși care se află în străinătate și au ajutat serviciile secrete ucrainene” a precizat acesta.

Podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, de teritoriul rus, are un rol cheie în aprovizionarea forţelor ruse din sudul Ucrainei. Lung de 19 km, având şi o valoare simbolică, obiectivul a fost inaugurat cu fast de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.

Pagube de aproape 8 milioane de dolari

Costul construcţiei a fost de circa 3,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Asiguratorilor din Rusia a evaluat pagubele produse de explozia de sâmbătă la trei până la opt milioane de dolari (200-500 de milioane de ruble).

Putin a semnat sâmbătă un decret pentru întărirea securităţii podului şi a ordonat o anchetă privind explozia.

Ucrainenii, inclusiv la nivel oficial, şi-au exprimat satisfacţia pentru avarierea podului, dar nu au revendicat o eventuală acţiune de sabotaj.

Situaţia poate fi gestionată – este neplăcută, dar nu fatală” a apreciat guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksionov. „Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de răzbunare” a adăugat el în faţa presei.

Potrivit lui Aksionov, peninsula dispune de rezerve de carburant pentru o lună şi de alimente pentru două luni. Ministerul apărării de la Moscova a susţinut că forţele ruse din sudul Ucrainei pot fi „complet aprovizionate” pe alte rute terestre şi maritime.

Sâmbătă, Vladimir Putin a semnat un decret care conferă FSB ”autoritatea de a organiza şi coordona măsurile de protecţie a transportului prin strâmtoarea Kerci, a reţelei electrice a Federaţiei Ruse către peninsula Crimeea şi a principalului gazoduct dintre Krasnodar şi Crimeea”, se arată în document, conform EFE şi DPA.

Este prima măsură a Kremlinului după explozie, care pare să fi fost provocată de un atac asupra acestei structuri construite de Moscova în urma anexării Crimeei.

Un camion a explodat sâmbătă dimineaţă pe podul din Crimeea, provocând un incendiu la şapte rezervoare de combustibil dintr-un tren-cisternă şi avariind parţial infrastructura. Cel puţin trei persoane au murit iar traficul auto şi feroviar a fost restabilit parţial.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *