De ce s-a dus Ciolacu în Qatar. Ce vinde România acolo și ce ar mai putea să exporte, cu mărfuri la schimb
De ce s-a dus Ciolacu în Qatar. Ce vinde România acolo și ce ar mai putea să exporte, cu mărfuri la schimb

Marcel Ciolacu se află în Qatar și Emiratele Arabe Unite în perioada 16-19 aprilie, unde va avea întrevederi cu oficiali, oameni de afaceri și reprezentanți ai comunității românești. Premierul spune că ar vrea să mărească și să diversifice exporturile României către Emiratele Arabe Unite.

România are interese comerciale semnificative în Qatar, cu schimburi bilaterale de 133,7 milioane de dolari în primele 11 luni ale anului 2023, din care 118,04 milioane de dolari au reprezentat exporturile românești. Principalele produse exportate sunt grâu și meslin, articole de robinetărie și alte articole pentru țevi, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fân, lucernă, trifoi, porumb, tărâțe, contoare de gaz, lemn tăiat sau cioplit longitudinal, transmite PsNews.

Analizele specialiștilor români arată că România ar mai putea vinde pe piața qatareză piese și echipamente auto, anvelope, confecții de damă, tricotaje, țesături, părți din frigidere (condensatoare, termostate), motoare, generatoare, precum și fructe de pădure, conserve de legume și fructe, mălai, articole de mobilier și corpuri de bucătărie.

Guvernul qatarez și oamenii de afaceri sunt interesați de colaborări cu România în construcția de sere, sisteme de irigații și proiecte pentru recuperarea și reciclarea deșeurilor. De asemenea, sunt interesați de transferul de know-how în exploatarea, depozitarea și transportul gazelor naturale, precum și de combaterea atacurilor hackerilor.

România are un interes strategic în Qatar, deoarece poate reprezenta o sursă alternativă de gaze naturale, având în vedere planurile Turciei de a construi un canal paralel Bosforului pentru circulația navelor de mare capacitate de transport.

Guvernul de la București vrea să cumpere diesel și jet (kerosen) de la Qatar, având în vedere costurile scăzute ale proceselor tehnologice de obținere a combustibililor pe bază de gaze.

Ultima vizită a unui prim-ministru al României la Doha a fost în noiembrie 2018, când s-au semnat acorduri pe turism, transport maritim și securitate cibernetică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *