62244652

Volodimir Zelenski a ajuns la putere acum cu trei ani, cu promisiunea că va pune capăt războiului cu separatiștii susținuți de Moscova. Însă în ultima vreme, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă. 

Volodimir Zelenski și-a câștigat faima în Ucraina jucând într-o comedie TV („Sluga poporului”) rolul unui profesor de istorie cinstit și naiv care devine în mod neașteptat președinte după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție care se viralizează, citat de Digi 24.

O candidatură care a început ca o farsă

Apoi, aventura politică a lui Volodimir Zelenski a început aproape ca o farsă, în ajun de Anul Nou, la 31 decembrie 2018, când și-a anunțat candidatura la prezidențiale: „Dragi ucraineni, promit să candidez la președinția Ucrainei și îmi îndeplinesc imediat promisiunea: candidez la președinția Ucrainei. Hai, s-o facem împreună! La mulți ani! Vă felicit, veți avea un nou slujitor al poporului!”

Candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2019 a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă – partidul său politic se numește, precum sitcomul în care a jucat, Partidul Slujitorul Poporului.

A reușit să câștige scrutinul cu un scor covârșitor, 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

De pe scena de teatru, pe scena ONU

Când Zelenski a ajuns la putere în 2019, pe un val de furie populară, cea mai mare problemă era conflictul cu vecinul din est, Rusia. Moscova anexase deja Crimeea de cinci ani și de atunci i-a susținut pe separatiști într-un război în care au muriseră 15.000 de oameni.

„Astăzi avem două obstacole în cale. Primul este tradiția politică internă – reformele importante de dezvoltare întâmpină rezistență și sunt respinse. Dar noul guvern ucrainean îl va depăși cu siguranță. Al doilea obstacol este mult mai greu și nu putem să-l eliminăm fără sprijin internațional. Iar acesta este războiul care a urmat agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Nicio țară nu este capabilă să-și atingă obiectivele de dezvoltare durabilă fără pace și securitate. Dezvoltarea durabilă este de neconceput sub bombardamente și explozii”, declara Volodimir Zelenski la 24 septembrie 2019, când susținea un discurs la Adunarea Generală a ONU.

Multă vreme, Zelenski a fost văzut cam la fel ca personajul său din film. Criticii săi prevesteau un real dezastru, iar susținătorii se așteptau să se ia de guler cu oligarhii.

Transformarea

Criza și apoi războiul cu Moscova l-au adus într-o lumină nouă. A dat dovadă de mult sânge rece. Nu a dat înapoi, iar sprijinul NATO a crescut, spun analiștii.

„Dragi cetățeni ai Ucrainei, ceea ce am auzit astăzi nu sunt doar explozii provocate de rachete, schimburi de focuri și vuietul avioanelor. Acesta este sunetul noii Cortine de Fier, care a fost coborâtă și rupe Rusia de lumea civilizată. Datoria noastră națională este să ne asigurăm că această cortină nu cade de-a lungul pământului nostru ucrainean, ci asupra rușilor”, le transmitea președintele Zelenski compatrioților săi la 25 februarie 2022, a doua zi după invazia Rusiei în Ucraina.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a părut din ce în ce mai haotic – acuzând Ucraina de „genocid” în republicile separatiste Donețk și Lugansk și vorbind despre necesitatea de a „denazifica” țara – președintele Zelenski, care, culmea, provine dintr-o familie de evrei vorbitori de limbă rusă, a rămas demn, hotărât și articulat. În același timp, a mobilizat națiunea cu discursurile și selfie-urile sale video și a dat glas furiei ucrainene și sfidării agresiunii rusești. Aceste declarații au dezvăluit o latură pe care mulți critici – inclusiv o mare parte a intelectualității – nu o văzuseră, scrie BBC.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *