Decesul produs de COVID este trecut și în cazul unui bolnav de cancer în fază terminală, astfel că se impune efectuarea unei autopsii pentru determinarea cauzei morții, a explicat psihologul criminalist Tudorel Butoi.
Tudorel Butoi a explicat că legea penală impune efectuarea unei necropsii în cazul unui deces, în cazul în care există suspiciuni, în ciuda recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Decesul produs de COVID. Deși Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă efectuarea necropsiei în cazul decedaților infectați cu SARS-COV-2, Codul de Procedură Penală din România este foarte clar în acest sens, a spus Tudorel Butoi la Antena 3.
„Articolul 185 din Codul de Procedură Penală obligă la realizarea necropsiilor, să vedem de ce a murit ăla: cu COVID sau de COVID. Pentru că dacă este de COVID este una și iau prin necropsie și demonstrez tuturor că a murit de COVID. Dar dacă ăla spune că a murit ‘cu COVID’, că avea o tumoră canceroasă în cap, avea metastaze în toată zona intestinală, atunci omul a murit cu COVID” a explicat Tudorel Butoi.
O raportare exact a cauzelor decesului unui pacient ar stabili dacă într-adevăr vorbim de o infectare cu COVID sau un deces din alte cauze, a mai explicat Tudorel Butoi.
„Sunt peste 130.000 de oameni care au avut COVID-19 și sunt sănătoși. Neavând comorbidități au terminat-o cu acest COVID și l-au alungat din structura lor morfofiziologică și funcțională cu ce se ia la orice gripă. Dacă raportăm proporțiile de 140.000 care l-au avut, l-au trăit și în 7 zile au scăpat de el cu ce se raportează cu semn de întrebare că nu se fac necropsiile, că nu știu ce a zis OMS-ul”, a explicat Tudorel Butoi.