Rusia viza supunerea Moldovei, a spus răspicat președinta Maia Sandu, care a dezvăluit planul Kremlinului de a destabiliza țara, prin revoluții și manifestații planificate, atacuri asupra unor instituții de stat care implicau inclusiv luarea de ostatici. Maia Sandu a precizat că inițial a primit informațiile despre planurile Rusiei de la ucraineni, dar toate s-au coroborat cu informațiile strânse din teren, în condițiile în care o serie de cetățeni ruși, dar și din fostele provincii sovietice, au intrat în țară ca turiști, în realitate agenți.

Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării în Republica Moldova, a declarat luni că Rusia are de mult timp un plan de destabilizare a țării sale. Planul include orchestrarea unor așa-zise proteste de masă prin intermediul cărora să ocupe principalele instituții de la Chișinău. El a detaliat și cine anume e implicat în punerea în practică a acestui plan. Șalaru a spus că instituțiile din Republica Moldova sunt „pline de agenți FSB. Pline!”.

Anatol Șalaru a vorbit într-o emisiune B1TV despre planurile rușilor în Moldova.

Cu părere de rău, autoritățile de la Chișinău abia acum și-au dat seama că Rusia de mult planifică răsturnarea guvernului. Aceasta a devenit clară în primăvara anului trecut, când a eșuat planul militar de ocupare a R. Moldova, că Ucraina a rezistat, a dejucat toate planurile Rusiei și au trecut la planul B, care însemna destabilizarea situației din R Moldova, că Rusia are nevoie de un cap de pod puternic, un guvern marionetă la Chișinău și blocarea căilor de acces către Ucraina, deschiderea porților aeriene pentru rușii care vor să vină în Moldova, mărirea contingentului militar al Rusiei din Transnistria și, de ce nu, alte acțiuni militare îndreptate împotriva Ucrainei. E vorba despre destabilizarea situației din regiune”, a declarat Anatol Șalaru.

Fostul ministru a precizat că încă de anul trecut a fost informat de ucraineni privind planurile Rusiei: „Anul trecut, fiind la Kiev, am fost avertizat că în toamnă începe programul Rusiei de destabiliziare a situației. Ei au observat activarea diasporei cecene din R Moldova și ne-au explicat cu detalii planul pe care urmau să-l întreprindă și chiar așa a fost. Unii au zis să nu fac panică pentru că s-ar putea să nu se întâmple, dar Rusia nu renunță niciodată la planurile de destabilizare”.

Miniștrii demisionari au îndoieli cu privire la Rusia

Acum perioada de iarnă a trecut și partidele pro-ruse încep să se pregătească de acțiuni și nu doar în Chișinău, ci în alte orașe din R Moldova: să adune oamenii în orașe, adună toți alcoolicii de prin localități, au bani nelimitat, au grupuri de interlopi, foști polițiști dați afară pentru activități ilegale.

Și sub aripa acestor proteste de masă se pregătesc să ocupe principalele instituții – președinția, guvernul, parlamentul. Cu ajutorul acestor mercenari, care probabil că sunt ruși, dar au cetățenie din Muntenegru sau Serbia. Din Belarus nici nu e nevoie să aibă altă cetățenie, că ei sunt toți cu rușii.

Și mai sunt unii care s-au infiltrat mai demult în R Moldova, mulți au făcut pregătire în structurile paramilitare rusești.

Instituțiile din R Moldova sunt pline de agenți FSB. Pline!”, a explicat Anatol Șalaru, pentru B1 TV.

Mai mult, unii miniștri din Cabinetul demisionar „pun anumite semne de întrebare pentru că deciziile pe care le-au luat le-au luat în defavoarea Moldovei și în favoarea Rusiei”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *