Desemnarea lui Orban nu mai este posibilă, a decis Curtea Constituțională. Klaus Iohannis a reacționat. „Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD”
Desemnarea lui Orban nu mai este posibilă, a decis Curtea Constituțională. Klaus Iohannis a reacționat. „Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD”

Desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban nu este conformă cu legea fundamentală a țării, a decis luni Curtea Constituțională. Reședintele Klaus Iohannis a reacționat spunând că va începe o serie de demersuri, pe care le va anunța în scurt timp. Cu siguranță, ce nu va face este însă să accepte o propunere de premier de la PSD, a spus șeful statului. Luni, ședința de investire a guvernului Orban II nu a putut avea loc, din lipsă de cvorum.

„Situația este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti câteva demersuri extrem de concrete, pe care le voi anunța imediat ce voi lua aceste decizii.

Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD! Nu există niciun partid și nicio coaliție care are majoritate în Parlament, așadar nu voi desemna un premier decât în momentul în care voi considera că există o majoritate foarte bună în acest sens.”, a spus Klaus Iohannis, potrivit publicației Știri pe Surse.

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat, luni, că Traian Băsescu ar fi o propunere bună de premier, pentru că fostul președinte al României are suficientă experiență pentru a trece țara de acest moment de criză.

Deocamdată, n-am făcut consultări, n-am primit propuneri”, i-a dat răspunsul Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a recunoscut în urma evenimentelor politice de luni, că șansele pentru desfășurarea alegerilor anticipate dorite de liberali au scăzut, după ce Curtea Constituțională a negat desemnarea lui Orban.

“Din informațiile mele, CCR nu judecă declarații politice, ci acțiuni instituționale. Tocmai au scăzut șansele pentru anticipate, sub 50 la sută.

Majoritățile în parlament se fac între negocieri politice între partide. O să aflați persoana atunci când o să fac desemnarea”, a declarat Klaus Iohannis, vorbind despre viitorul premier pe care îl va desemna.

De această situație este vinovat exclusiv PSD, a mai spus președintele României: ”PNL nu a greșit, PNL guvernează responsabil, rezonabil și cu cele mai bun intenții. Cum am mai spus: dacă se ajunge la anticipate nu ține doar de voința președintelui ci de o întreagă conjunctură politică.

PSD-ul a adunat, din nou, o majoritate toxică care s-a opus acestor modificări.

Nu iau în calcul un Guvern de uniune națională”, a spus Klaus Iohannis.

Leave a comment

Lasă un răspuns