În data de 14 octombrie 2022, un inginer militar rus pe nume Gleb Karakulov s-a îmbarcat la bordul unui zbor din Kazahstan către Turcia, împreună cu soția și fiica sa.
Bărbatul și-a închis telefonul – pe care primise, deja, mesaje furioase din partea mai multor colegi – și a spus „adio” vieții din Rusia, încercând să rămână calm, în întâmpinarea noii sale existențe, scrie Antena 3 CNN.
Gleb Karakulov a fost ofițer în cadrul serviciului secret de elită însărcinat cu securitatea personală a președintelui Vladimir Putin.
Responsabil cu comunicațiile securizate, Karakulov a declarat că opoziția morală față de invazia Rusiei în Ucraina și teama că va fi trimis să moară în țara invadată l-au determinat să fugă și vorbească, în ciuda riscurilor pentru el și familia sa.
Dezertarea ofițerului are și o parte dramatică personală: el nu i-a spus mamei sale ce intenționează să facă, pentru că femeia rămâne o susținătoare înfocată a președintelui rus.
„Președintele nostru a devenit un criminal de război. Este timpul să punem capăt acestui război și să nu mai tăcem”, a spus el, citat de Associated Press, exprimându-și, totodadă, peranța că exemplul său îi va determina și pe alți ruși să vorbească.
Relatarea lui Karakulov îl înfățișează pe președintele rus drept un lider cândva carismatic, dar din ce în ce mai izolat, care nu folosește telefonul mobil sau internetul și care reclamă acces la televiziunea de stat rusă oriunde se duce.
Putin preferă acum să evite avioanele și să călătorească cu un tren blindat special iar în octombrie anul trecut a comandat un buncăr la Ambasada Rusiei din Kazahstan, dotat cu o linie de comunicații securizată, dezvăluie Karakulov, menționând că este prima dată când a primit o astfel de cerere.
Mărturiile acestui ofițer sunt cel puțin interesante pentru Occident.
Munca ofițerului Karakulov înainte de dezertare: unde se ducea Putin, mergea și el
În calitate de inginer într-o unitate de teren a Departamentului de comunicații prezidențiale din cadrul Serviciului Federal de Protecție, FSO, Karakulov a fost responsabil cu stabilirea unor comunicații securizate pentru președintele și prim-ministrul rus oriunde mergeau aceștia.
Deși nu a fost un confident al lui Putin, Karakulov a petrecut ani de zile în serviciul acestuia, observându-l de la o distanță apropiată, din 2009 până la sfârșitul anului 2022.
Inginerul a făcut parte dintr-o echipă dotată cu echipament de comunicații specializat, suficient de voluminos pentru a umple un camion KAMAZ.
Bărbatul spune că a făcut peste 180 de călătorii cu președintele rus și, contrar speculațiilor larg răspândite, Putin pare să fie într-o formă mai bună decât majoritatea oamenilor de vârsta lui. Putin a anulat doar câteva călătorii din cauze medicale și își face controale medicale anuale, a spus fostul ofițer rus.
Fostul ofițer Karakulov: „Putin nu folosește telefonul mobil sau internetul, își ia informațiile de la apropiați”
Spre deosebire de prim-ministru, Putin nu reclamă acces securizat la internet în călătoriile sale, susține Karakulov.
„În tot timpul serviciului meu, nu l-am văzut niciodată cu un telefon mobil. Toate informațiile pe care le primește sunt doar de la persoane apropiate lui. Adică, el trăiește într-un fel de vid informațional”, arată el.
Munca lui Karakulov l-a dus în hoteluri de lux care au găzduit summit-uri, în stațiuni din Cuba, pe iahturi și într-un tren blindat special echipat pentru președintele rus.
Trenul lui Putin arată ca oricare altul, vopsit în gri cu o dungă roșie, pentru a nu atrage atenția.
Lui Putin nu-i place faptul că avioanele pot fi urmărite și preferă ascunzișul unui vagon de tren anonim, susține Karakulov.
„Înțeleg că îi este pur și simplu frică”, a spus el.
Fostul ofițer Karakulov: „Putin și-a amenajat birouri identice în diferite locații, pentru a simula că pleacă atunci când, de fapt, rămâne pe loc
Putin a început să folosească trenul în mod regulat în perioada premergătoare invaziei Ucrainei din 2022.
De teama COVID, Putin a continuat, inclusiv anul trecut, să insiste asupra măsurilor stricte anti-coronavirus: iar angajații FSO au făcut ture de carantină de două săptămâni, astfel încât să existe întotdeauna un grup de persoane autorizate să călătorească în tren, alături de președinte.
Putin și-a amenajat birouri identice în mai multe locații, cu detalii care se potrivesc la nivel de mobilier și decorațiuni de perete.
Când președintele se afla la Soci, oficialii din domeniul securității pretindeau în mod deliberat că Putin pleacă din stațiune și aduceau, pentru acoperire, un avion și un cortegiu de mașini, când, de fapt liderul rus rămânea pe loc.
„Băieții râdeau pe tema asta. Cred că este o încercare de a deruta, în primul rând, serviciile de informații și, în al doilea rând, pentru a preveni tentative de asasinat”, relatează Karakulov.
Temerile ofițerului Karakulov: „Mulți din FSO au sfârșit în Ucraina”
Invazia Rusiei în Ucraina a fost un punct de ruptură pentru ofițerurl FSO. El i-a spus soției sale că vrea să plece și că nu dorește ca fiicei lor să i se spele creierul la grădiniță, unde copiii fac saluturi patriotice și li se vorbește despre bombe.
„Acesta nu este viitorul pe care mi-l doresc pentru copilul meu”, a spus el.
Odată cu campania de mobilizare din septembrie 2022, din Rusia, Karakulov și-a dat seama că, dacă își dă demisia, este posibil să fie recrutat într-un război în care nu voia să lupte. Dar chiar dacă ar fi rămas în FSO, ar fi putut fi trimis pe front.
A aflat că unii dintre colegii săi fuseseră trimiși în Ucraina și uciși și a constatat că nimeni din Rusia nu a recunoscut aceste decese.
„Nu există nicio informație despre ei. Ce făceau ei acolo? De ce au ajuns acolo? De ce au murit acolo?”, a arătat Karakulov.
Bărbatul a subliniat că nici părinților săi nu le-a putut spune ce gândea cu adevărat, deoarece mințile acestora au fost modelate de ani de zile de propaganda televiziunii de stat rusești.