Într-o acțiune de amploare, procurorii DIICOT Iași au reținut 28 de persoane suspectate de a fi implicate într-un dosar legat de vânzarea de droguri prin intermediul dispozitivelor de vapat și a dulciurilor.

Suspecții sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a avea autorizație legală. În cadrul acestui caz, anchetatorii au efectuat 121 de percheziții domiciliare în 23 de județe din România și în București.

Potrivit anchetatorilor, începând cu sfârșitul anului 2022, mai multe persoane angajate sau care controlează două societăți comerciale din județul Iași au constituit un grup infracțional organizat. Scopul lor era importul, exportul, producerea și alte operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Acestea includeau dispozitive electronice de vapat și produse comestibile (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc.) care conțineau substanțe psihoactive.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe psihoactive. Acestea puteau pune în pericol viața consumatorilor.

Investigațiile au relevat o creștere exponențială a consumului acestor produse în rândul tinerilor, în special în zona școlilor și liceelor. Unele dintre aceste produse conțineau HHC (hexahydrocannabinol), un derivat sintetic al THC-ului cu efecte psihoactive similare consumului de canabis.

Dispozitivele tip „vape” care conțin HHC sunt comercializate preponderent pe piața online și în magazine situate în centre comerciale. EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări privind potențialul psihoactiv al substanței HHC în octombrie 2022. Substanța este monitorizată intens de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Comercializarea produselor ce conțin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P este reglementată prin Legea nr. 194 din 2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *