Două subvariante ale Omicron au fost descoperite în România, care prefigurează apariția unui al șaselea val în România. Specialiștii sunt îngrijorați mai ales cu privire la transmisibilitatea crescută a acestora.
Noile cazuri de COVID sunt considerate drept „variante de îngrijorare“ de către epidemiologi.
Două dintre cazurile depistate în România sunt cu subvarianta BA.4 şi şapte cu BA.5 ale Omicron, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Aceste subvariante au fost reclasificate de către Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), ca fiind „de îngrijorare” – VOC – după ce la jumătatea lunii mai erau doar subvariante „de interes”, relatează B1TV.
Potrivit raportului INSP, în prima săptămână din iunie au fost depistate doar trei cazuri de infecţii cu subvarianta BA.5 şi niciuna cu BA.4. Subvariantele evită protecţia imună Specialiştii consideră că răspândirea noilor subvariante BA.4 şi BA.5 survine ca urmare a capacităţii lor de a evita protecţia imună indusă de infecţia sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp. Datele parţiale existente până acum în studiile făcute indică faptul că atât BA.4, cât şi BA.5 sunt capabile să scape de protecţia imună indusă de infecţia cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate.
Persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecţia derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron. Potrivit aceloraşi specialişti ECDC, până acum nu există dovezi că aceste subvariante sunt mai severe, comparativ cu variantele anterioare ale tulpinii Omicron. Această ultimă tulpină de SARS-CoV-2 a fost pusă în evidenţă de oameni de ştiinţă din Africa de Sud, la sfârşitul anului trecut, tot ei fiind cei care au izolat şi cele două subvariante care se află la originea unui nou val de infecţii din această ţară. Africa de Sud este cea mai afectată de COVID-19 ţară africană. De asemenea, în Portugalia, subvarianta BA.5 a devenit dominantă.
Leave a comment