E criză de bani în România, adică deficitul de lichiditate a crescut la noi pe piață, alimentat de acțiunile Băncii naționale. Acest lucru se traduce în consecințe negative asupra românilor, consideră specialiștii.

Băncile se confruntă cu un deficit de lichiditate mediu zilnic în raport cu banca centrală de 13,5 miliarde de lei în iunie, arată o analiză profit.ro, citată de B1TV.

Băncile au luat 11,7 miliarde de lei în fiecare zi de la BNR prin facilitatea de creditare (Lombard), la o dobândă de 4,75% pe an.

Așa zisul Credit Lombard, care trebuie plătit a doua zi de către bănci, este cu un punct procentual mai scump decât cel furnizat prin operațiuni de piață – repo – rambursabile într-o săptămână.

În martie, s-a înregistrat și cel mai adânc deficit de lichiditate nominal la 16,4 miliarde de lei iar dobânda medie din piață era la 3,6%.

Analiștii BCR arătau recent că deficitul de lichiditate este alimentat de BNR prin intervențiile în piața valutară.

Mai exact, când BNR cumpără lei contra valută pentru a susține moneda națională, lichiditatea în moneda națională este sterilizată – leii sunt distruși în intervenția băncii centrale.

O lichiditate mai scăzută aduce pe deoparte dobânzi mai mari în piață, ceea ce face plasamentele în monedă națională mai atractive, pe de altă parte scade muniția disponibilă pentru poziții speculative scurte – pariurile pe deprecierea monedei naționale.

Economiştii spuneau că BNR ar putea creşte dobânda până la 4%, alţii mai pesimiști spuneau că aceasta va fi 4,5%. Nimeni nu s-a așteptat să se ajungă la 4,75%. În funcţie de dobânda cheie se calculează şi ROBOR, indicele în funcţie de care se ne cresc ratele.

BNR a decis în şedinţa Consiliului de Administraţie să majoreze dobânda cheie cu un punct procentual, ceea ce se traduce printr-o lovitură dură pentru românii care au credite. În situația în care dobânda cheie ajungea la 4,5%, ROBOR ar fi trecut de 7% dar acum poate depăși chiar 8%.

Decizia a fost luată de BNR pentru a combate inflaţia cu care economia românească se luptă în ultima perioadă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *