Economia Rusiei este așteptată să crească mai rapid decât toate economiile avansate din lume, inclusiv cea americană, în 2024, conform Fondului Monetar Internațional (FMI). FMI estimează că economia rusă va crește cu 3,2% în 2024, semnificativ mai mult decât economiile din Marea Britanie, Franța și Germania.

Exporturile de petrol ale Rusiei au rămas puternice, iar cheltuielile bugetare au rămas ridicate, contribuind la creșterea economică. Economia mondială a rămas „remarcabil de reziliență”, iar, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, FMI și-a revizuit pozitiv prognozele pentru evoluția economiei ruse în acest an.

Ca factori care au alimentat creșterea, directoarea adjunctă a FMI, Petya Koeva Brooks, enumeră investițiile private și de stat, dimensiunea consumului privat și exporturile de petrol. Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, iar în februarie BBC dezvăluia că Regatul Unit încă importă milioane de barili de combustibili produși din petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor, transmite B1TV.

În ciuda aparentei stări bune a economiei ruse, economistul britanic Faisal Islam a explicat că aceasta se află pe un trend ascendent, iar ultimele prognoze ale FMI anticipând pentru 2024 o creștere economică de 2,6%, față de cea de 1,1% prognozată inițial. Dacă prognoza se va confirma, economia rusă va avea o creștere mai rapidă decât a țărilor G7, cele mai industrializate din lume.

Creșterea economică a Rusiei ar putea fi temporară, din cauza cheltuielilor ridicate de apărare și securitate, care ajung la circa 40% din buget. Economistul BBC remarcă faptul că cheltuielile de apărare și securitate ale Rusiei ajung la circa 40% din buget, situație care este considerată nesustenabilă pe termen mediu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *