Prețurile la energia electrică în Europa au scăzut semnificativ în 2023 față de anul precedent, indicând o stabilizare a pieței după criza generată de invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, prețurile rămân peste nivelurile înregistrate înaintea crizei, ceea ce arată că e loc de mai bine.
România a înregistrat și ea o scădere semnificativă a prețurilor, cu 61%, însă acestea rămân peste nivelul de dinainte de criză. Totuși, există zile în care prețul energiei a fost sub nivelul pre-criză, transmite TVR Info.
„Prețul mediu înainte de criză era undeva pe 80 de euro pe Mwh. Acum sunt mici cu până la 65%, însă încă sunt mai mari față de acel nivel de 80 de euro. Scăderile sunt în fiecare țară” arată sursa citată.
Este de așteptat ca prețurile să continue să scadă, mai ales în contextul creșterii producției de energie regenerabilă, cum ar fi cea fotovoltaică. Experții anticipează că prețurile vor continua să scadă, fiind influențate de producția mare de energie regenerabilă.
În ansamblu, cererea de energie electrică a scăzut în anul 2023 în statele membre ale Comunității Energetice Europene (UE, Norvegia și Elveția) cu 5,9%.
De asemenea, dezvoltarea pieței spot din Europa, cu precădere în Franța, reflectă și ea o tendință de scădere a prețurilor. Mai mult, cu cât vom avea mai mulți prosumatori, adică persoane care produc și consumă energie electrică, cu atât va fi mai mic prețul energiei electrice. Astfel, această tendință de scădere a prețurilor este una benefică pentru consumatori și pentru tranziția către o energie mai verde și mai accesibilă.