Protecție împotriva discriminării rasiale, mascată într-o lege care vrea să combată discriminarea pe bază de frizură. Aici s-a ajuns în Franța
Protecție împotriva discriminării rasiale, mascată într-o lege care vrea să combată discriminarea pe bază de frizură. Aici s-a ajuns în Franța Credit: Pinterest

Discriminarea pe baza frizurii este problema arzătoare pe care legiuitorii francezi s-au gândit să o rezolve, într-o țară în care cultura afro a ajuns să fie procentual adoptată de părți tot mai mari ale populației.

În Franța este în dezbateri un proiect de lege care vizează interzicerea impunerii de restricții referitoare la frizurile angajaților. Proiectul, adoptat de Adunarea Națională și supus dezbaterii în Senat, ar proteja angajații împotriva ostilității la locul de muncă, în special pe cei din comunitățile de culoare, transmite B1TV.

Potrivit proiectului, angajatorilor le va fi interzis să impună angajaților să își modifice frizurile, precum și să își acopere frizurile de tip dreadlocks. Inițiatorii speră că această măsură va oferi protecție împotriva discriminării rasiale, deși proiectul în sine nu se referă explicit la discriminarea rasială.

Protejați și cei fără păr de discriminare

Deși măsura va proteja și alte categorii de angajați, precum cei blonzi sau roșcați, sau cei care nu au păr, motivul principal pentru elaborarea ei este să contracareze discriminarea rasială. Olivier Serva, parlamentar din Guadelupa, a prezentat un studiu american conform căruia un sfert dintre femeile de culoare au fost respinse la interviuri de angajare din cauza frizurii lor.

Oamenii care nu se încadrează în standardele eurocentrice se confruntă cu discriminare, stereotipuri și păreri părtinitoare”, a declarat Olivier Serva.

Cu toate acestea, proiectul a fost criticat de unii, care susțin că legislația franceză interzice deja colectarea datelor privind rasa sau contextul etnic al unei persoane. De asemenea, activiștii anti-rasism consideră că absența termenului „rasism” în proiect este problematică, deoarece principalele ținte ale discriminării legate de frizură sunt oamenii de culoare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *