Facebook și Instagram ar putea să fie suspendate în Europa, ca urmare a unei decizii a autorității de reglementare a datelor de pe continent. Zeci de milioane de utilizatori ar putea ajunge în imposibilitatea a accesa rețelele sociale, din cauza unei dispute legată de confidențialitatea datelor utilizatorilor europeni, întrucât Meta, compania lui Mark Zuckerberg din spatele Facebook, le transferă în SUA.

Curtea de Justiție Europeană a anulat în 2020 o înțelegere privind transferul de date între UE și SUA numit Privacy Shield din cauza îngrijorărilor europenilor legate de practicile de spionaj ale americanilor, transmite site-ul Politico, citat de Digi24.

Hotărârea Curții a făcut și ca Meta și alte firme americane să nu mai poată folosi cu aceeași ușurință un instrument juridic numit „clauzele contractuale standard” (SCC). Facebook nu va mai putea folosi acest instrument pentru a realiza transferul de date personale către SUA.

Joi, autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda a transmis un proiect de hotărâre în acest litigiu autorităților UE, iar în funcție de avizul acestuia, acesta va deveni sau nu definitiv.

Meta a repetat avertizările conform cărora o astfel de decizie va duce la oprirea serviciilor sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

Dacă un nou cadru legal transatlantic de transfer de date nu va fi adoptat și nu ne vom putea baza pe SCC sau pe alte metode alternative de transfer de date din Europa în SUA, este foarte probabil să nu mai putem oferi o parte dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a transmis compania.

UE și SUA negociază deja de mai mult timp pentru a ajunge la un nou acord cu privire la transferul de date ce i-ar permite companiei Meta să trimită date de partea cealaltă a Atlanticului, indiferent de deciziile Curții din Irlanda – care reprezintă autoritatea de reglementare pentru datele cu caracter personal în relația companiilor americane cu Uniunea Europeană.

Autoritățile de reglementare de la Bruxelles și Washington au ajuns la o înțelegere în luna martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar nu au reușit încă să definitiveze toate detaliile și este improbabil ca cele două părți să semneze acordul final până la sfârșitul anului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *