Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timp ce ținea un discurs electoral în oraşul Nara din vestul țării.

Glonțul care l-a ucis pe fostul lider japonez Shinzo Abe a intrat „suficient de adânc încât să-i ajungă la inimă”, au declarat vineri medicii de la Universitatea Medicală Nara, într-o conferință de presă.

Medicii nu au putut opri sângerarea, au adăugat oficialii medicali.

Aceștia au adăugat că fostul premier nu avea semne vitale, atunci când a ajuns la spital.

Reacții din toată lumea

Oficialităţi din întreaga lume au reacţionat vineri la atacul armat asupra fostului premier nipon Shinzo Abe, împuşcat la Nara în timpul campaniei electorale. Printre aceștia este și președintele Klaus Iohannis.

Într-un mesaj pe Twitter, şeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund şocat” de atacul „odios” împotriva lui Shinzo Abe.

„Şocat şi întristat de atacul laş” s-a declarat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care l-a descris pe Abe drept un „adevărat prieten, aprig apărător al ordinii multilaterale şi a valorilor democratice”.

„UE este alături de poporul nipon şi de (premierul) Fumio Kishida în aceste vremuri grele”, a transmis Michel pe Twitter.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat în Bali, urma să se întâlnească cu ministrul indonezian de externe. El a ţinut să spună, înainte de momentul oficial, „cât de profund întristat şi profund îngrijorat” este de informaţiile despre atentatul la viaţa lui Abe.

„Nu ştim în ce stare este, ştim că a fost împuşcat, iar gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de el şi de familia sa, de poporul japonez. Este un moment foarte, foarte trist şi aşteptăm veşti din Japonia”, a spus reprezentantul Washingtonului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus: „Suntem şocaţi şi întristaţi să aflăm despre atacul violent asupra fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe. Urmărim îndeaproape ştirile şi rămânem cu gândul alături de familia sa şi de poporul japonez”.

Fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a reacţionat prin mediile sociale, spunând că atentatul este „absolut devastator” şi adăugând că se roagă pentru Abe.

La reuniunea şefilor diplomaţiilor din G20, în Indonezia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că nu ştie ce se află în spatele tentativei de asasinat. „Am aflat despre asta în timpul întâlnirii. Am fost primul care şi-a început discursul exprimând condoleanţe colegului meu japonez pentru cele întâmplate. Probabil că va avea loc o anchetă. Nu am altceva de adăugat”, a spus el.

Într-un mesaj pe Twitter, premierul britanic demisionar Boris Johnson a arătat că este „absolut consternat şi întristat” să afle despre „atacul demn de dispreţ asupra lui Shinzo Abe”. „Gândurile mele sunt cu familia sa şi cu cei dragi lui”, a mai scris el.

Campania electorală a fost întreruptă

ACTUALIZARE 9.20 Principalele formaţiuni politice din Japonia şi-au suspendat vineri campania în vederea alegerilor legislative de duminică, după ce fostul prim-ministru Shinzo Abe a fost împuşcat.

Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul său a creat o celulă de criză, toţi membrii cabinetului fiind rugaţi să se reunească în capitala ţării.

Abe este „în stare critică”

Shinzo Abe este „în stare critică” după atentatul de vineri asupra sa, a anunțat premierul Fumio Kishida într-o conferință de presă.

El a adăugat că medicii „luptă să-i salveze viața” fostului premier.

Kishida, care și-a întrerupt acțiunile planificate și a revenit de urgență la Tokyo, a declarat că țara „încearcă să înțeleagă această situație grea” și a spus că autoritățile vor „lua măsurile adecvate pentru a gestiona situația”.
„Acesta nu este un act care să poată fi iertat”, a spus Kishida.

Cine este atacatorul lui Abe

 Au apărut noi informații despre atacatorul lui Abe. Acesta și-ar fi confecționat singur arma cu care a tras asupra fostului premier.

Imagini cu momentul în care fostul premier japonez Shinzo Abe a fost împușcat au apărut pe rețelele sociale. Într-o înregistrare video postată pe Twitter se vede cum Abe vorbea chiar în mijlocul mulțimii, iar din spatele lui este tras un foc de armă.

Surse din poliție au spus însă că fostul premier japonez a fost conștient în timp ce era transportat la spital, citat de Digi 24.

Un oficial de la Departamentul de Pompieri din Nara a confirmat pentru CNN că Shinzo Abe este în stop cardiorespirator.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *