Gabriela Firea cere Guvernului 98 milioane de euro pentru a achita o datorie mai veche a Primăriei Municipiului București. Este o datori făcută în urmă cu 15 ani, pe vremea lui Traian Băsescu și Adrian Videanu.

„Situatia financiara a Capitalei este pusa in pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, cand primari erau domnii Traian Basescu si Adriean Videanu. Pe scurt, noi toti bucurestenii trebuie sa-i platim omului de afaceri Costica Costanda 115 milioane de euro, in urma unei decizii definitive pe care a obtinut-o in instanta, legata de Parcul Bordei si Cartierul Francez. O suma uriasa de care nu dispunem.”, spune ea într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul capitalei a înaintat o scrisoare către guvern, dar nu numai. „Am trimis o scrisoare catre Presedintele Romaniei, Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Premier, Ministrul de Finante, deoarece este o problema foarte grava, care nu ne poate fi imputata si care ar putea bloca intreaga functionare a serviciilor de utilitate publica din Bucuresti, plus pe cea a spitalelor.”, explică aceasta. Este vorba despre Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Robert Cazanciuc, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Scrisoarea Gabrielei Firea către Guvern.

Gabriela Firea (PSD) a atașat scrisoarea. „Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menționăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numarul total al consilierilor generali. În aceste condiții, Municipiul București trebuie să achite, de urgență, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda. Respectiv diferența rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, așa cum a anunțat deja, acesta va bloca, începând cu data de 3 august 2020, toate conturile Municipiului București.
Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termica, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructura, etc. Atragem deci atenția că instituirea popririi conturilor Municipiului București, anunțată de Costică Constanda, va avea repercusiuni directe extrem de grave asupra calității vieții cetățenilor Capitalei.”, spune ea.

Firea cere soluționarea acestei situații. Edilul Capitalei le oferă mai multe variante. Una dintre ele este majorarea sumelor din unele venituri ale bugetelor de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. O altă variantă este majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *