Florin Cîțu, fostul premier al României, a criticat noua Lege a pensiilor, numind-o „bomba nucleară” care va arunca țara în brațele FMI. România a intrat în faliment din 2023, spune el.

Florin Câțu a afirmat că legea este, de fapt, o lege electorală, și a atras atenția că România se află în faliment în 2023, dar se introduce această lege în economie în 2024. Cîțu a susținut că pensiile ar fi crescut oricum cu 13,8% începând cu 1 ianuarie, fără această lege.

Există acel aviz al Ministerului Finanțelor în care se spune foarte clar că dacă nu cresc taxele acel aviz este negativ. Noi vorbim despre o țară care în 2023 nu își permite cheltuieli două luni de zile, Marcel Ciolacu a oprit cheltuielile la buget pe investiții pentru că nu mai sunt bani la buget. Noi suntem în faliment în 2023, dar aruncăm această bombă nucleară în economie în 2024. Pentru români trebuie să fie foarte clar că pensia ar fi crescut de la 1 ianuarie oricum cu 13,8%. Nu era nevoie de această lege electorală a lui Marcel Ciolacu” a spus Câțu, citat de B1TV.

El a menționat că sunt câteva filtre înainte ca legea pensiilor să intre în vigoare, inclusiv avizul președintelui Klaus Iohannis și al Comisiei Europene. Cîțu a spus că speră că Iohannis și Comisia Europeană vor respinge legea pensiilor pentru a evita consecințele economice grave.

Mai sunt câteva filtre: președintele Iohannis dacă este reponsabil o va retrimite în Parlament, dacă pe președinte îl interesează bunăstarea românilor și stabilitatea economică a României va retrimite această lege în Parlament și va fi refăcută pentru a intra în bugetul de anul viitor, Comisia Europeană, la fel, dacă nu joacă politic ar trebui să spună nu acestui proiect de lege pentru că acea deviere de la deficit se va adânci, asta înseamnă că România va rămâne în procedură de deficit excesiv mulți ani de acum înainte și al treile filtru care va fi cel mai dureros, piețele financiare care au început deja să ne penalizeze cu dobânzi mai mari. Nici nu a fost promulgată această lege și dobânzile au crescut. Pentru români există doar două speranțe, Klaus Iohannis dacă e responsabil și Comisia Europeană dacă nu joacă politic.

După mesajele pe care le-am văzut în ultima perioadă șansele sunt mici dar eu sper pentru că este președintele cu care eu am lucrat la PNRR și atunci era un om responsabil să revină cu această lege în Parlamentul României. Șansele sunt mici dar este important să își aducă aminte că dacă trece această lege va arunca în aer și va fi responsabil alături de PSD și de cei care au votat de distrugerea bugetului României”.

Exact așa a făcut și Liviu Dragnea, amai spus Câțu: „Așa se va întâmpla și aici dacă nu se manipulează cifrele. Pornim de la o realitate economică dezastruasă, cu o creștere economică de 0,2%, cu inflație mare, cu dobânzi mari și cu un buget în faliment. O spune Guvernul României care nu mai are bani să plătească nimic. În două luni a tăiat toate cheltuielile pentru investiții. Cu această lege care va arunca România la un deficit mai mare va fi foarte greu să ne mai finanțăm și atunci automat vom ajunge la FMI care va impune o reformă și nu o să ne placă atunci”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *