Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, la o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței privind creșterea prețurilor la energie, că autoritățile trebuie să verifice dacă anumite companii, unele de stat, profită de o situație conjuncturală și cresc artificial prețul.

„Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri”, spune premierul. Acesta a adăugat că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații. „A trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE”, a spus Florin Cîțu, în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria.

Premierul Florin Cîțu a mai precizat că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile, însă va găsi o soluție pentru a compensa o parte din factură.

„Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înteles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie”, a spus Florin Cîțu.

„Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României.”, a spus premierul Florin Cîțu.

Totodată, Florin Cîțu a precizat că este un obiectiv pe termen mediu, iar autoritățile trebuie să rezolve problema facturilor mari pe termen scurt.

„Îmi asum acest obiectiv de a atinge acest obiectiv. Este un obiectiv pe termen mediu, dar trebuie să rezolvăm problema pe termenul scurt, acum, pentru iarnă”, spune Florin Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *