florin cîțu
florin cîțu

Florin Cîțu, președintele PNL, a vobit joi, în exclusivitate la Antena 3, despre liberalizarea pieţei de energie electrică din România. Fostul premier a spus că liberalizarea a fost decisă în mandatul lui Adrian Năstase, însă „finalizarea s-a întâmplat acum”.

Fostul premier al României  Florin Cîțu cere o analiză clară şi un raport al activităţii ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), dar şi mai mulţi oameni competenţi în acest domeniu.

Întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze pentru felul în care s-a întâmplat liberalizarea pieței de energie, Florin Cîţu a răspuns:

„Liberalizarea cred că a fost decisă în mandatul lui Adrian Năstase, dar a tot fost împinsă şi finalizarea s-a întâmplat acum. Eu sunt un liberal convins şi cred că preţul într-o economie trebuie determinat de piaţă. Problema este alta, că şi economie de piaţă are nevoie de reglementatori care să fie foarte atenţi la ce se întâmplă, pentru că într-o economie de piaţă ca oriunde în viaţă există şi oi negre. Şi ăsta este rolul reglementatorului, să îi vadă pe cei care nu respectă regulile şi să îi tragă de urechi, să îi penalizeze”, a spus Florin Cîțu.

„Aici este nevoie de mai multă analiză şi un raport al activităţii ANRE, să vedem dacă ANRE a stat şi a analizat modul în care companiile au transferat în facturi legislaţia în vigoare, dacă au făcut-o sau nu şi de ce nu au făcut-o. Acesta este rolul reglementatorului. Legislativul a făcut, a venit cu nişte soluţii. Haideţi să vedem întâi dacă aceste soluţii dau rezultate, dar numai după ce avem o analiză clară, că toţi au respectat legislaţia în vigoare. Trebuie să fim atenţi şi pe cine numim în aceste instituţii, pentru că dacă noi numim oameni competenţi, va fi foarte uşor să cerem rezultate”, a mai spus Florin Cîțu.

„Eu cred că în ultimii ani de zile am văzut multe numiri care nu au ţinut cont de competenţă, în toate funcţiile unde avem reglementatori. Eu nu vorbesc doar de ANRE. Vorbesc de reglementatorii pieţelor (…) Eu cred că trebuie să mergem mult mai mult către competenţă, deşi sunt numiri politice, dar să avem oameni care sunt politicieni, dar sunt competenţi în acest domeniu”, spune Florin Cîțu.

„Trebuie să analizăm mult mai în detaliu acele rapoarte de activitate. ANRE este în subordinea Parlamentului. Ştiţi foarte că nimeni nu se uită când vine un raport de activitate, trece foarte uşor prin comisii, merge mai departe, nu se uită nimeni la ele atent. Ar trebui să ne aplecăm mai atent asupra acestor rapoarte de activitate şi acolo unde vedem că lucrurile nu merg, să avem curajul să întrerupem activitatea unui reglementator, să îi spunem să meargă acasă şi să vină altul în locul lui ca să îşi facă treaba, pentru că alffel nu am mai avea astfel de situaţii ca acum”, a explicat Florin Cîţu la Antena 3.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *