Formula de calcul pentru măsurarea intensității epidemiei de coronavirus se va schimba cu un algoritm mai complex, pentru că formula de calcul de acum nu mai reflectă realitatea, consideră medicul Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgențe. Incidența cazurilor la nivelul unui județ nu este suficientă pentru ridicarea sau impunerea unor restricții, consideră acesta.
„Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”, a explicat oficialul, potrivit B1TV.
Timiș este acum cel mai afectat județ
Bilanțul de marți aduce un număr total de 715.438 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus în România. Potrivit autorităților, 658.595 de pacienți au fost declarați vindecați. De la debutul pandemiei, 17.938 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. Timiș este singurul județ din țară cu o incidență înregistrată la 14 zile mai mare de 3 (pragul pentru intrarea în scenariul roșu).
Tot marți, autoritățile au anunțat că pe teritoriul României a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Constanța.
„Încă un caz de infectare cu SARS-CoV-2, noua tulpină B.1.1.7, a fost depistat la un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța. Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 2 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. În perioada 4 ianuarie – 6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021 ajunge într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată. În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01. Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus”, a comunicat Ministerul Sănătății.