Fostul deputat Cristian Rizea a fost extrădat în România, din Moldova

Fostul deputat Cristian Rizea a fost extrădat în România și a ajuns în Penitenciarul Vaslui. Rizea a fost adus sub escortă din Republica Moldova, unde fugise ca să scape de o condamnare de patru ani și opt luni de închisoare.

Poliția Română a confirmat preluarea lui Cristian Rizea, joi seară: „În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmează a fi introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a transmis instituția.

Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Cristian Rizea a fost apoi condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, dar între timp el fugise în Republica Moldova. În țara vecină, Rizea a obținut cetățenia, dar i-a fost retrasă de fostul președinte Igor Dodon, prin decret prezidențial, și a primit și o interdicție de a se afla pe teritoriul Republicii pentru o perioadă de 15 ani.

Pentru ce a fost condamnat Rizea

Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”, precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.

În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, arăta DNA.

Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei.

Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, au explicat procurorii.

De ce a pierdut Rizea cetățenia moldovenească

Fostul deputat Cristian Rizea a fost cercetat de Procuratura de la Chişinău pentru fals în declaraţii în legătură cu modul de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova.

Pretinse ilegalităţi de natură penală, şi anume, fals în declaraţii, au fost stabilite de procurori în procesul acordării cetăţeniei Republicii Moldova pentru un fost deputat român.

Potrivit celor constatate în cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenţiei Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetăţean al Republicii Moldova şi asta în condiţiile în care prin sentinţa din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat şi condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor”, anunţa Procuratura Republicii Moldova.

Conform aceleişi surse, la momentul depunerii cererii de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente şi anume că, începând cu anul 2015, deţinea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaştere ar fi dus la respingerea cererii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *