Gazele s-au scumpit cu 40% la nivel european, imediat ce Rusia a invadat Ucraina, joi dimineață. Prețul gazelor naturale a urcat de la 1.000 de dolari pe mia de metri cubi miercuri, la 1.400 de dolari, în cursul zilei de joi.
După patru zile de creșteri consecutive, prețul gazului de pe piața europeană a ajuns la o valoare cu 40% mai mare față de ziua de miercuri.
Transgaz anunță că alimentarea în România nu va fi afectată.
În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, Transgaz a anunțat că alimentarea cu gaze în România nu va fi afectată.
„Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată (…) Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă.
Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, relatează Antena 3.
Gazele s-au scumpit cu 40% iar prețul barilului de petrol a urcat la peste 100 de dolari
Țițeiul Brent – indicativ bursier, n.r.- a atins maximul de 101,34 dolari pe baril, la începutul tranzacțiilor din Asia și era deja la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, înregistrând o creștere de 4,5%.
Cotația țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, fiind totodată cel mai ridicat nivel din 2014 și până în prezent.
În prezent, Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume care vinde, în principal, țiței către rafinăriile europene, fiind și cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.
„Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri ING.
Leave a comment