O mamă din Ucraina trecut pe jos granița în România, cu copilul în cărucior și având numai o valiză cu strictul necesar și documentele. Femeia este măritată cu un român și a intrat în România prin Vama Siret, joi dimineața, la câteva ore după ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să intre în Ucraina.

Odată ce a izbucnit conflictul în țara vecină, și-a luat copilul și actele și a trecut pe jos Vama Siret, dorind să scape de frica din Ucraina, ca să își știe copilul în siguranță.

Femeia spune că dincolo de graniță este panică, iar lumea este speriată. Totodată, spune că este aglomerație la vamă, pentru că toată lumea vrea să plece din Ucraina.

Deși este stresată și și-a lăsat familia și practic toată viața ei din Ucraina, tânăra mamă spune că în România o aștepta soțul ei, iar de „acasă” nu și-a luat nimic în afară de documente, o valiză și bebelușul, relatează Antena 3.

Este panică mare pentru că toată lumea vrea să plece de acolo. E aglomerație mare la vamă. E normal că lumea e panicată, toți au familii, copii.

Am lăsat mașina acasă, am trecut pe jos, nu pot să stau atât cu copilul. Mă așteaptă soțul în România. Sunt stresată, mi-am lăsat familie, mi-am lăsat tot acolo. Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil”, a povestit femeia.

Cum vor fi ajutați eventualii refugiați sosiți din Ucraina în județul Suceava

Prefectul Alexandru Moldovan a precizat că există deja înțelegeri cu familiile din Suceava pentru a găzdui refugiați Ucrainei, în cazul în care situația o va impune. Totodată, vor exista tabere mobile, instalate la punctele de trecere a frontierei.

Există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică. În primul rând, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei.

Avem acum una la punctul de trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier. Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”, a declarat prefectul Gheorghe – Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *