Gazele se scumpesc și în Moldova, dar nu neapărat din cauza inflației
Gazele se scumpesc și în Moldova, dar nu neapărat din cauza inflației

Gazele se scumpesc și în Moldova, dar nu neapărat din cauza inflației, ci din cauza majorării de preț impusă de rușii de la Gazprom. Mai mult, de acum înainte Republica Moldova va achita gazele în ruble sau euro.

Moldovenii vor plăti în luna aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, transmite B1TV. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit sursei citate, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preţ de 547.26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

Gazele se scumpesc, prin acordul de furnizare de gaze naturale care a fost prelungit în octombrie 2022. Conform prevederilor noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Vadim Ceban precizează că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condiţiile în care anterior a plătit şi în dolari americani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *