Greva profesorilor i-a inspirat și pe alți angajați din serviciile publice. Ca și revendicare generală, oamenii sunt revoltați că inflația uriașă le mănâncă salariile, care oricum erau mici. În plus, condițiile de muncă sunt tot mai grele din cauza lipsei investițiilor.

Angajații reclamă și discriminarea care există între diferitele categorii de bugetari. Au anunțat proteste personalul TESA din Sănătate, agenții din penitenciare, polițiștii și personalul contractual afiliați SNPPC, angajații CFR Călători și CFR Infrastructură, transportatorii și funcționarii din prefecturi.

Profesorii din preuniversitar sunt deja în grevă generală de mai bine de o săptămână, majoritatea revendicărilor lor fiind de natură salarială. Ei cer creșteri de venituri, dar ofertele pe care le primesc din partea Guvernului constau doar în niște bonusuri și promisiunea unei noi Legi a salarizării corecte. Marți, 30 mai, un mare miting e așteptat să se desfășoare în Capitală, profesorii urmând să ajungă inclusiv la Palatul Cotroceni.

La rândul ei, Uniunea Națională a sindicatelor TESA din Sănătate a anunțat că va începe protestele, care ar putea culmina cu încetarea lucrului pe termen nelimitat. Și angajații TESA cer salarii mai mari și eliminarea „discriminării salariale”.

Proteste și amenințări cu greva generală

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) amenință cu blocarea închisorilor, după ce guvernanții au anunțat planurile de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani. Marți, polițiștii de penitenciare se vor afla în grevă japoneză, iar miercuri aceștia vor refuza să intre la programul de lucru timp de două – patru ore.

Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, acuză FSANP.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat și el proteste de stradă în zilele de 6, 7 şi 8 iunie în fața Ministerului de Interne și Ministerului Muncii. Printre nemulțumirile lor se numără „salarizare precară”, deficitul de personal și faptul că pensiile ocupaționale sunt considerate speciale.

Atragem atenția guvernanților că, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluționate, vom trece la proteste masive, inclusiv la blocarea sistemului”, a avertizat SNPPC.

De asemenea, angajații CFR Călători şi CFR Infrastructură au anunțat noi proteste în 26 iunie și 1 iulie și amenință cu blocarea activității în plin sezon estival. Ei cer aprobarea bugetului la CFR Călători şi CFR Infrastructură, salarii mai mari și condiții de muncă decente.

Deși statul cunoaște nevoia mare de investiții pentru a crește siguranța pe calea ferată și de a îmbunătăți condițiile de circulație, totuși a redus cu 10% compensația pe care compania feroviară o primește”, au transmis sindicaliștii CFR.

Transportatorii au anunțat și ei că vor ieși în stradă dacă Ministerul Transporturilor va menține tarifele propuse pentru noua rovinietă, TollRO, care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2026. Potrivit simulărilor, este vorba despre o creștere de peste 500% a taxei pentru camioane.

De asemenea, funcționarii din prefecturi au început acțiunile de protest încă din aprilie, iar sindicatul APIA a ieșit în stradă în București, pe 4 mai, cerând uniformizarea grilei de salarizare. FNS APIA, afiliată la CNS Cartel ALFA, amenință blocarea activității pe termen nelimitat.