Gripa și virozele respiratorii fac ravagii în această perioadă a anului
Gripa și virozele respiratorii fac ravagii în această perioadă a anului

Gripa și virozele respiratorii fac ravagii în această perioadă a anului. Este un scenariu care se repetă mereu, cam în aceeași perioadă, când organismul este slăbit după ieșirea din iarnă, iar primăvara nu s-a instalat permanent și alternează perioadele de vreme rece cu vreme caldă. La aceasta se adaugă, spun specialiștii, și sechele și efectele post COVID. Toți acești factori au dus ca unii pacienți să fie infectați în același timp cu COVID și cu gripă, iar simptomele gripei să fie mai agresive decât cele ale COVID-ului, ajuns acum la varianta Omicron, mult mai blândă.

Gripa este mai severă decât tulpina Omicron, spun specialiștii. În ultimele 2 săptămâni, cazurile de răceli și viroze au crescut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spitalele şi cabinetele medicilor de familie sunt pline, relatează Digi24.

Pacient: „Am făcut gripă în spital. Am venit cu Covid și între timp am făcut și gripă. O fi venit vreun pacient, nu știu de unde am luat. Cam greu, nu am dormit trei nopți. Sunt speriat.”

La Institutul Marius Nasta, cazurile de gripă s-au înmulţit. Vizitatori nu au voie în spital pentru a nu împrăştia şi mai mult virusul, iar la internare bolnavii sunt testaţi pentru gripă şi Covid.

Gina Ciolan – director medical Institutul Marius Nasta: Aceste măsuri de a nu primi vizitatori sunt pentru pacienți și nu în defavoarea lor. În acest moment pot să vină numai familiile ale căror pacienți sunt aproape de finalul vieții sau au o stare generală gravă.”

Gripa și virozele respiratorii – situația copiilor de vârstă școlară și preșcolară

Şi la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” ajung zilnic peste 300 de pacienţi. Medicii spun că doar jumătate sunt urgenţe.

Raluca Alexandru – Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”: „Predomină copiii preșcolari și școlari în această perioadă. Masca nu s-a mai purtat, transmiterea a început să devină mult mai activă și numărul a crescut simțitor. Pare că este un val mai mare.”

Raluca Ghionaru – medic de familie: „Gripa e pe un trend ascendent. Simptomele gripale sunt severe, probabil ca Omicron e mai mult în sfera ORL și e mai ușoară.”

Peste 20% dintre pacienţii care merg în cabinetele medicilor de familie au simptome respiratorii. Numărul virozelor şi gripei a crescut din momentul în care în România au fost scoase toate restricţiile, spun medicii.

Raluca Ghionaru – medic de familie: „În primă instanță, simptomele sunt aceleași la toate infecțiile respiratorii. Pot debuta cu febră, cu stare generală modificată, rinoree, durere de gât, tuse. Medicul poate face diferența între gripă sau alte infecții pe baza unor simptome, unei anamneze cu pacienții.”

Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide. Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc statul le acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie. În România s-au vaccinat împotriva gripei 1,4 milioane de oameni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *