Jandarmii și militarii ar putea avea dreptul să confiște porcii oamenilor
Jandarmii și militarii ar putea avea dreptul să confiște porcii oamenilor

Jandarmii și militarii ar putea avea dreptul să confiște porcii oamenilor din gospodării, dacă există suspiciuni de pestă porcină. Proiectul prin care li se dau aceste puteri se află pe masa Guvernului.

Guvernul României pregătește o hotărâre referitoare la măsurile, controlul și eradicarea pestei porcine africane în România.

Angajații MAI, polițiștii – inclusiv cei de Frontieră -, jandarmii și personalul IGSU vor fi cei care se vor asigura controalele pentru impunerea legii, este prevăzut în proiectul hotărârii potrivit B1TV.

Va fi interzisă deținerea mai mult de 15 porci într-o gospodărie țărănească precum și creșterea masculi necastrați mai mari de patru luni.

Conform proiectului de act normativ, jandarmii vor avea dreptul să verifice: controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor prezentei hotărâri, al circulației porcinelor pe drumurile publice şi sancționarea mișcării și deținerii ilegale a acestora. Autoritățile pot confisca animalele care sunt transportate ilegal dar și mijloacele de transport care sunt utilizate la transportul acestora.

Chiar și Ministerul Apărării Naționale primește un rol în această luptă împotriva peste porcine: va asigura „sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *