Un lider local al PNL a intrat în vizorul procurorilor. El este Președinte de Consiliu Județean, iar povestea anchetei este fabuloasă. O unitate militara a fost făcută cadou de Consiliul Județean și afacerea a declanșat pesta porcină în județ.

Vasile Iliuță este președinte al CJ Călărași. Din această postură a ajuns în situația halucinantă de a face „cadou” o unitate militara către un particular. Fără niciun ban. Fără contract. Conform documentelor intrate în posesia LumeaPolitica.ro situația este fără precedent.

Un voluntar bate la porțile lui Vasile Iliuță

În data de 19 iulie 2018, un cetățean din Călărași înaintează o cerere către Consiliul Județean. Tudor Valentin își exprimă disponibilitatea ca vreme de un an de zile să facă voluntariat la respectiva instituție. El spune că dorește să lucreze cinci zile pe săptămână, opt ore pe zi.

1

Depune copie după cartea de identitate, acte de studii „pentru desfășurarea activității de voluntariat în domeniul asistenței sociale”, cazier judiciar și adeverință medicală.

Aparent avem de-a face cu un om care se pregătea să ajute funcționarii publici să împartă ajutoarele la DGASPC sau să facă anchete sociale la asistații consiliului județean. Cererea este aprobată imediat.

Subordonat direct președintelui

Pe 30 iulie 2018, Consiliul Județean Călărași emite Fișa Voluntarului cu numărul 13450/2019. Prevederile sunt hilare. Se spune că proaspătul voluntar urmează să fie în subordinea directă a Președintelui CJ Călărași. Din fișă reiese că Tudor Valentin trebuie să își desfășoare activitatea pe teren unde să supravegheze spațiul din domeniul public al județului.

2

Dacă nu am cunoaște situația am putea spune că voluntarul trebuie să se plimbe pe stradă și să raporteze ce îi trece prin cap șefului său direct, Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

O unitate militara cadou

Concomitent cu fișa voluntarului încheie și un proces verbal. Voluntarul Valetin Tudor primește de la Consiliul Județean Călărași o unitate militara. Terenul obiectivului era de 70.000 mp. Valoarea de inventar a terenului era de 2 milioane de lei (aproximativ o jumătate de milion de euro).

3

Voluntarul primește și clădirile de pe teren în baza aceluiași proces verbal. Un număr de 12 pavilioane ale fostei baze militare ajung pe mâna lui Valentin Tudor. Acesta preia controlul asupra punctului de comandă, corpului de gardă și a sălii de artilerie. Mai primește două magazii, un garaj și mai multe anexe.

Procesul verbal este semnat școlărește de Vasile Iliuță și Viorel Bârzan din partea Consiliului Județean.

Unitate militara bombă biologică

La numai o lună de la predarea unității militare inspectorii DSV Călărași descind în forță. Ei descoperă că „voluntarul” Valentin Tudor pusese bazele unei ferme de porci ilegale cu sprijinul CJ Călărași. Mai mult, acolo apăruse un focar de pestă porcină.

Evenimentul Zilei prezintă cazul dar spune că între proprietar și CJ Călărași există o înțelegere tacită. Pe baza noilor documente rectificăm. Înțelegerea este în mod halucinant scrisă. Unitatea militară este predată pe proces verbal.

O lună mai târziu, pesta porcină declanșată prin complicitatea CJ Călărași ruinează o afacere. Pe 19 octombrie 2019 Agrouniversal Ulmeni, o fermă uriașă este lovită de virus. Peste 5000 de porci sunt sacrificați. Ironic, decizia de sacrificare este luată tot de mai marii județului care erau răspunzători de declanșarea epidemiei.

Răspuns hilar de la Călărași

Întrebați de scandalul în urma căruia s-a declanșat pesta porcină în zonă, oficialii CJ Călărași au ridicat din umeri. Ei au transmis către Lumea Politică un răspuns evaziv și plin de contradicții. În fișa voluntarului se specifică faptul că Tudor Valentin trebuie să aibă ”cunoștiințe de interes public în domeniul dezvoltării comunitare și sociale”.

Răspunsul CJ spune altceva: „instituția a solicitat acestuia să facă dovada pregătirii în domeniul pază, acesta făcând dovada deținerii unui atestat în domeniu”.

Consiliul Județean încearcă timid să spună că a încheiat contractul de voluntariat pentru a economisi bani. „Lipsa acestui contract ar impune înființarea a două puncte de pază (8 angajați) se arată în adresa CJ Călărași. Practic, „voluntarul” Tudor face cât 8 paznici.

Autoritățile au deschis un dosar penal în acest caz, mai ales având în vedere prejudiciile imense realizate în urma declanșării pestei porcine.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *