Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat la Interviurile Digi24.ro că răspunsul cancelarului austriac, Karl Nehammer, referitor la aderarea României în spaţiul Schengen este „un cadou pentru Vladimir Putin”, chiar dacă nu asta a fost intenția cancelarului.

„Aici este o chestiune de teorie conspiraţionistă. Sigur că este un cadou, dar asta n-a fost intenţia cancelarului. Cancelarul, foarte neinspirat, pe o chestiune de politică internă, a dat un răspuns mizerabil. Nu cred că a vrut să facă un cadou lui Putin, dar a făcut, fiindcă (…) avea nevoie Uniunea Europeană de o poveste de succes în această perioadă de tensiuni interne. Şi asta era o poveste de succes: uite război, criză economică, criză energetică, şi totuşi reuşim să lărgim spaţiul Schengen şi Europa poate să fie solidară. Şi această solidaritate s-a rupt. Orice moment când se rupe solidaritatea pentru Vladimir Putin este un cadou, fără doar şi poate, dar nu cred că asta a fost intenţia”, a declarat vicepremierul Hunor.

Liderul UDMR adăugat că Uniunea Europeană este o construcţie care nu suportă în acest moment foarte multe tensiuni, iar „renunţarea la cultura consensuală ar fi cea mai mare greşeală, pentru că atunci UE va intra într-o altă epocă, mult mai tensionată”. Hunor a declarat că „Austria a făcut o măgărie” prin votul nefavorabil dat României referitor la aderarea țării noastre în Schengen.

„România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare. Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios.  Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a spus Hunor.

De asemenea, liderul UDMR a spus  că România trebuie să vină cu un răspuns politic la votul Austriei împotriva admiterii în Spațiul Schengen. El a dat ca exemplu un vot împotriva candidaturii Austriei la conducerea OSCE, dar și la decizii din Consiliul European în care Viena ar putea avea nevoie de votul Bucureștiului. „Ar fi o mare greșeală, când ne blochează pe nedrept Austria, să aruncăm cu noroi unii în ceilalți. La o decizie o politică greșită trebuie să dai un răspuns politic și așa trebuie să facă România. Când va face, nu știu. Dar în Consiliu se votează. Și nu este foarte greu să găsești acel punct când Austria are nevoie de votul tău. România, ca stat, nu poate să își permită să fie umilită și să nu răspundă, fiindcă atunci lumea va înțelege că merge și așa”, a adăugat Hunor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *