Producătorul turco-german Bozankaya va participa la InnoTrans 2022, principalul summit internaţional pentru industria tehnologiei transportului feroviar, care are loc la Berlin. Compania va prezenta tramvaiul premiat de la Timişoara, alimentat pe baterii.
”Industria transportului feroviar se pregăteşte pentru cea de-a 13-a ediţie a summitului InnoTrans, cel mai important eveniment din industria tehnologiei transportului, ce are loc între 20 şi 23 septembrie. Bozankaya, producătorul Turco-German de mijloace de transport ecologice, îşi anunţă participarea la evenimentul de la Parcul Expoziţional din Berlin, unde va expune tramvaiul premiat, alimentat pe baterii, model care a fost integrat în flota din Timişoara la finalul anului trecut”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al companiei Bozankaya.
InnoTrans este cel mai important eveniment dedicat sectorului mobilităţii şi are loc la fiecare 2 ani, în Berlin, reunind peste 3.000 de expozanţi din 61 de ţări ce prezintă inovaţiile globale din industria feroviară. Împărţit în 5 segmente de interes, târgul comercial, precum şi Tehnologia Căilor Ferate, Infrastructura Căilor Ferate, Transport Public, Interioare şi Construcţia de Tunele, summitul se pregăteşte pentru 150.000 de invitaţi din 149 de ţări.
”Viziunea pe care o împărtăşim este că viitorul mobilităţii, în contextul schimbărilor climatice la care asistăm, se bazează pe găsirea unor tehnologii inovative care nu sunt dăunătoare mediului şi care îmbunătăţesc viaţa cetăţenilor. Acestea sunt, de altfel, valorile cheie care se află în spatele procesului nostru de dezvoltare al produselor de înaltă tehnologie. În numele echipei Bozankaya, suntem onoraţi să participăm în acest an la InnoTrans şi suntem deschişi la toate oportunităţile pe care le aduce acest eveniment în industria transportului feroviar”, a declarat Aytunç Günay, Preşedintele Consiliului şi CEO Bozankaya.
În România, Bozankaya furnizează 21 de tramvaie, iar contractul poate fi extins până la 40 de tramvaie, pentru Primăria Timişoara, şi îşi continuă expansiunea în Iaşi, cu 16 tramvaie.
Cu o capacitate maximă de 200 de pasageri, toate vehiculele pot funcţiona pe bază de baterii, fără a fi conectate la reţeaua catenară pentru până la 70 de km – cea mai mare distanţă de până acum în istoria sistemelor de tranzit pe calea ferată uşoară. Cu această caracteristică unică, Bozankaya a atins un record mondial, obţinând titlul de „Cea mai Inovativă Întreprindere Mare din Europa”, acordat în octombrie 2021 de către ERCI (European Railway Clusters Initiative), cea mai prestigioasă instituţie în domeniul sistemelor tehnologice feroviare din Europa.
Fiecare tramvai costă 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de călători, din care 48 de locuri pe scaune. Cele 21 de tramvaie costă aproape 50 de milioane de euro, din care mai bine de 80% reprezintă fonduri europene nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Regional. Restul sumei va fi acoperită de municipalitate printr-un credit.
Ultimul tramvai din lotul de 21 comandate trebuie să ajungă cel târziu în octombrie 2023. Până acum, la Timişoara au fost aduse 13 tramvaie.