Impozitarea pensiilor speciale, decisă de CCR care e decizia previzibilă

Impozitarea pensiilor speciale, sau mai degrabă dacă aceasta se va produce sau nu, va fi decisă de Curtea Constituțională. Aceasta trebuie să se pronunțe dacă legea votată săptămâna trecută în Parlament este conformă cu Constituția României. Iar judecătorii trebuie să fie, ca o cerință fundamentală imparțiali. Cât de imparțiali pot să fie având în vedere că și ei beneficiază de pensii speciale care ar putea fi reduse substanțial dacă legea intră în vigoare…

Printr-o unire a forțelor politice, impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților. Potrivit legii, impozitarea pensiilor speciale care depășesc 2000 de lei se va face cu 10%, iar pentru cele care trec de 7000 de lei cu 85%.

Pentru a putea intui ce decizie va lua CCR, trebuie să ne uităm puțin peste ultimele decizii similare ale Curții, se arată într-o analiză PSNews. În acest sens, CCR a respins până acum mai multe iniţiative de abrogare a acestor drepturi. Judecătorii, beneficiari la rândul lor de pensii speciale, nu s-au abţinut de la vot şi au respins de fiecare dată cu o largă majoritate astfel de iniţiative.

Totuși, pronunțarea Curții pe abrogarea pensiilor nu este totuna cu pronunțarea instituției pe impozitare. Ținând cont însă de precedentele decizii ale Curții, nu ar fi de mirare ca judecătorii să respingă inițiativa legislativă ca fiind neconstituțională. Un argument ar fi că nu pot exista mai multe cote de impozitare, retrimițând legea spre dezbatere, iar parlamentarii trebuind să vină cu o propunere de impozitare fixă. Totodată, pensiile speciale nu sunt văzute, în accepțiunea multora, drept un privilegiu, ci un drept bine-meritat. Așadar CCR ar putea foarte bine să respingă acest proiect.

Campanie de imagine a PSD și câștig electoral

Social-democrații, care anterior s-au opus cu înverșunare oricărei legi care să afecteze statutul pensiilor speciale, s-au găsit tocmai acum să susțină aproape în unanimitate proiectul? Explicația ține de câștigul electoral. Concret, prin votul din Parlament, PSD arată că se poziționează de partea majorității care vede pensiile speciale drept un privilegiu. Social-democrații știau probabil că legea va fi atacată la CCR și nu are șanse să treacă.

Însă efectul de imagine a fost cel care a contat. De altfel, aceștia au părut că își asumă victoria din Parlament prin vocea lui Marcel Ciolacu. Pe scurt, a fost vorba de un exercițiu de imagine, necesar într-un an electoral. Dacă CCR respinge legea, social-democrații vor spune că au mâinile legate și că în realitate și-au dorit și ei impozitarea acestor categorii de pensii.

În realitate, problematica pensiilor speciale este cel puțin discutabilă. În mod normal, un partid social-democrat, așa cum ar trebui să fie PSD, nu ar putea să susțină vreodată o astfel de lege. Legea în sine împarte cetăţenii în două categorii, favorizând un al doilea grup care merită să aibă câştiguri mai mari când ies din câmpul muncii. Or lucrul acesta contravine principiilor social-democrate pe care PSD le revendică. În realitate însă, ideologiile politice nu prea contează în politica românească. Prin urmare nu e deloc de mirare ca un partid precum PSD să susțină o lege a pensiilor speciale sau o lege care să interzică referințele la identitatea de gen.

Rămâne de văzut desigur care va fi verdictul Curții. Însă, judecând după calculele electorale e greu de crezut că PSD ar fi făcut o greșeală neforțată în Parlament sau am asista la o schimbare bruscă de atitudine. Prin urmare, decizia este oarecum previzibilă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *