Împrumuturile României sunt cele mai scumpe din toată Europa
Împrumuturile României sunt cele mai scumpe din toată Europa

Împrumuturile României sunt cele mai scumpe din toată Europa. Până și Bulgari are un cost de șase ori mai mic la împrumuturile externe. Dobânzile bondurilor româneşti pe termen lung (10 ani) s-au dublat în ultimul an, potrivit ultimelor ale Banca Central Europeană. Acestea se suprapun pe informațiile îngrijorătoare cu privire la creșterea galopantă a inflației.

România înregistrează cel mai mare deficit bugetar, cel mai mare deficit de cont curent şi cea mai mare dobânda plătită de un stat UE. În tot acest timp datoria externă creşte, nevoile de împrumut ale Ministerului Finanţelor sunt din ce în ce mai mari, arată o analiză economica.net.

Randamentele yieldurilor pe 10 ani sunt cele mai mari din toată zona Non Euro a Uniunii Europene, de 6,20% la finalul lunii martie 2022, faţă de 2,96% la finalul lunii martie 2021. Iar datoria externă continuă să crească.

BCE arată că bondurile României pe 10 ani sunt remunerate cu o dobândă de 6,20% la final de martie 2022, în timp ce ale ţării vecine, Bulgaria, sunt taxate cu doar 1,09%. Dobânda la titlurile de stat ale României a crescut de 2,09 ori în ultimul an, în timp ce Bulgaria, are o rată a împrumutului pe termen lung de şase ori mai mică decât România, potrivit datelor furnizate de BCE.

Față de împrumuturile României, aproape la fel de scump ca noi se împrumută și Ungaria, unde dobânda bondurilor pe 10 ani a ajuns la 5,92% de la 2,68% în martie 2021. Urmează apoi Polonia cu 4,83% dobânda în martie 2022 faţă de numai 1,53% în martie 2021. Urmează Cehia cu 3,53% la final de martie 2022, dar cu o accelerare ceva mai mică a scumpirilor la împrumuturi: dobânda pe 10 ani în martie 2021 a fost de 1,87%.

Inflația va continua să crească în perioada următoare, deși a atins deja un nivel alarmant, estimează BNR. Rata inflației va trece de 11,2%, potrivit ultimelor estimări.

Unul dintre principalele motive pentru creșterea rapidă a inflației ar fi majorările prețurilor la combustibili, la alimentele procesate și la materiile prime agroalimentare, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *