Imunitatea coronavirusului ar dura până la cinci luni dar chiar și după vindecare, persoanele care au fost infectate ar putea să transmită virusul. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor englezi, a anunțat direcția de sănătate publică din Marea Britanie.

Persoanele infectate cu COVID-19 în trecut sunt cel mai probabil protejate de reinfectare timp de câteva luni, arată un studiu al Public Health England, deși experții au avertizat că și cei cu imunitate dobândită prin infectare ar putea fi capabili să poarte virusul în nas și gât, deci, prin urmare, prezintă un risc de a-l transmite către alte persoane, relatează B1TV.

Încă din luna iunie, PHE a testat în mod regulat mii de angajați din sectorul sanitar britanic atât pentru infectări cu COVID-19, cât și pentru prezența anticorpilor. Liderii studiului SIREN au precizat că evaluarea nu ia în calcul răspunsurile imune de la vaccinurile anti-COVID-19 și că nu ar trebui trase concluzii cu privire la eficiența lor pe baza acestei cercetări.

Imunitatea coronavirusului. Cercetătorii de la PHE au ajuns la concluzia că imunitatea dobândită în mod natural ca rezultat al infectărilor anterioare oferă o protecție de 83% împotriva reinfectării, comparativ cu situația persoanelor care nu au dobândit boala până acum. Această situație pare să se întindă pe cinci luni de la prima îmbolnăvire.

Deși studiul SIREN va continua să evalueze dacă protecția poate dura mai mult, datele de până acum ar putea arăta că persoanele care au contractat boala în primul val pandemic sunt vulnerabile la a se îmbolnăvi din nou în această perioadă.

Între 18 iunie și 24 noiembrie, oamenii de știință au depistat 44 de reinfectări potențiale (2 „probabile” și 42 „posibile”) din 6.614 de participanți care au fost testați pozitiv pentru prezența anticorpilor. Asta reprezintă o rată de protecție de 83%.

PHE a avertizat că, deși cei cu anticorpi sunt oarecum protejați de a se îmbolnăvi de COVID-19 ei înșiși, primele probe din următoarea fază a studiului sugerează că o parte dintre aceste persoane poartă niveluri înalte de virus și ar putea continua să îl transmită către alții.

La nivel global, de la debutul pandemiei și până în prezent, numărul persoanelor depistate cu infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 93,5 milioane. Bilanțul deceselor a depășit pragul de 2 milioane, în timp ce mai bine de 66,8 milioane s-au vindecat, arată datele centralizate de Worldometer vineri.

În România, potrivit datelor de joi, erau 3.525 de cazuri nou depistate de COVID-19. Astfel, s-a ajuns la un număr total de aproape 685.000 de cazuri confirmate de persoane infectate cu noul coronavirus. Potrivit autorităților, mai bine de 614.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *