Un medicament împotriva coronavirusului a fost creat de cercetătorii austrieci. Acesta anihilează virusul chiar în cavitatea bucală, împiedicând transmiterea lui către alte organe ale corpului. În acest mod se preconizează că forma comercială va fi o pastilă de supt, similară celor pentru dureri în gât, dar medicamentul nu va putea fi lansat mai devreme de șase luni.

Acest tip de medicament împotriva coronavirusului a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Grazau. Medicamentul le-ar putea fi administrat persoanelor deja infectate și ar trebui să inactiveze coronavirusurile din cavitatea bucală, rupând astfel lanțul transmiterii, relatează B1TV.

Pastila care se dizolvă în gură are la bază un principiu cunoscut, deja utilizat în tratamentul anti-coagulant. Acționează ca un fel de capcană întinsă virusului, îl păcălește – după cum explică specialiștii.

„Virusul are nevoie de două puncte de sprijin pentru a invada un organism. Pe de o parte, receptorul ACE2, clasic, dar pe lângă acesta are nevoie de încă unul, îl numim co-receptor. Noi venim şi i-l propunem virusului într-o formă solubilă, virusul îl primește, este înconjurat de co-receptor, apoi crede că a ajuns la punctul de sprijin corect, nu mai pătrunde și astfel își pierde capacitatea de infectare”, a explicat cercetătorul Andreas Kungl, potrivit steiermark.orf.at.

Dacă totul merge bine, pastilele ar putea fi disponibile în cel mult 6 luni. În acest moment, specialiștii testează cât durează protecția pe care o oferă și cât de mult ingredient activ trebuie să fie conținut într-o tabletă.

Următorul pas este testarea medicamentului pe oameni.

„Vom face studii clinice, vrem să le oferim pacienților cu COVID aceste pastile, vom colecta apoi saliva de la acești pacienți și vom vedea dacă este încă infecțioasă”, au declarat cercetătorii.

Chiar dacă va fi aprobat, nu va înlocui vaccinarea, deoarece li se administrează numai celor bolnavi și e menit doar să prevină transmiterea, nu să și protejeze împotriva infecției, arată sursa citată.

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *