Imunizarea colectivă s-ar putea atinge în vară când se va ajunge la cota
Imunizarea colectivă s-ar putea atinge în vară când se va ajunge la cota

Imunizarea colectivă s-ar putea atinge în vară când se va ajunge la cota de 60-70-% din populația României vaccinată, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

„În principiu este în regulă să spunem că undeva în vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a vaccina și pentru a putea ajunge la procentul ideal pe care l-am anunțat. Depindem foarte mult nu doar de momentul în care primim aceste autorizații pentru vaccinuri, ci și de momentul în care vaccinurile respective vor fi livrate. Calculele se fac pe parcursul unui an, deci vorbim despre 2021. Cert este că în trimestrul întâi, pe lângă cel de la Pfizer se așteaptă autorizația și pentru vaccinul produs de Moderna. Acestea sunt lucrurile pe care le cunoaștem. Ulterior mai este o provocare la nivelul capacității de producție, o provocare globală și se fac demersuri și în acest sens.

Există o dinamică destul de accelerată. Lucrurile pot căpăta turnuri pozitive de pe o zi pe alta cum s-a și întâmplat înainte de Crăciun”, a declarat Andrei Baciu într-o emisiune B1TV.

Vorbind despre imunizarea colectivă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a ezitat să facă o estimare dacă vaccinarea va fi încheiată în anul 2021 sau se va prelungi și în anul 2022:

„Este foarte greu să fac o estimare pentru că există aceste variabile majore: câte vaccinuri vom primi, câte companii vor primi autorizație și câte vor ajunge în România. Ulterior depinde și de momentul în care ele vor ajunge”.

Andrei Baciu a mai spus că numărul de persoane care se vor imuniza zilnic va depăşi 20.000:

„Nu este corect să facem calculul pornind de la această prezumpţie de 20.000 pe zi ca fiind maximală sau finală. (…) Evident că vor creşte (…) Ne dorim să creăm un cadru favorabil vaccinării, dar, în acelaşi timp, un cadru de o siguranţă maximală, motiv pentru care nu poţi să accelerezi peste măsură, să faci rabat de la aceste criterii de siguranţă, pentru că sunt foarte multe elemente, plecând de la trasabilitatea, de la transportul şi depozitarea vaccinului până la procedurile locale”, a adăugat Baciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *