Încă un val de Omicron ar putea lovi Europa, după ce în mai multe țări occidentale cazurile aproape s-au dublat în ultimele două săptămâni.
Este vorba de Franța, Italia, Marea Britanie sau Austria.
Majoritatea țărilor au relaxat măsurile anti-Covid-19 în ultima perioadă, având în vedere simptomatologia mai ușoară a variantei Omicron. Cu toate acestea, transmisibilitatea tulpinei este mare, iar riscul de reinfectare este de 5,4 ori mai mare decât cel observat pentru Delta, arată HotNews.
Încă un val de Omicron. Evoluția cazurilor înregistrate în Europa
O comparație a cazurilor înregistrate în urmă cu două săptămâni față de cele înregistrate în ultimele 24 de ore, indică o dublare a numărului pacienților testați pozitiv pentru Covid-19.
- Franța – 105.786 față de 57.000 în urmă cu două săptămâni
- Italia – 93.576 față de 37.000 în urmă cu două săptămâni
- Austria – 58.583 față de 32.419 în urmă cu două săptămâni
- Germania – 294.924 față de 199.000 în urmă cu două săptămâni
- Marea Britanie – 93.576 față de 31.904 în urmă cu două săptămâni
Printre factorii care au condus la creșterea cazurilor de Covid-19 se numără și apariția subvariantei BA 2 a Omicron, care este mult mai contagioasă, dar nu provoacă forme mai grave decât BA 1.
„Această variantă nu este încă cunoscută în lume și cele două cazuri au fost descoperite la testele PCR efectuate la aeroportul Ben Gurion, la intrarea în Israel”, a anunțat ministerul sănătății din acea țară, potrivit AFP.
Cele mai multe cazuri raportate în ultimele 7 zile sunt în Vietnam și Coreea de Sud. În Coreea de Sud s-au triplat cazurile comparativ cu acum două săptămâni, iar miercuri au fost raportate 621.317 de infectări.
Potrivit datelor OMS, Coreea de Sud conduce în clasamentul mondial al cazurilor noi raportate în ultimele şapte zile, cu 2.358.878 de cazuri, urmată de Vietnam, cu 1.795.380 de cazuri.
Mai mult decât atât, China a renunțat la internarea paciențior cu forme ușoare de Covid, în ciuda strategiei „zero Covid”, care prespune internarea tuturor pacienților testați pozitiv. Cazurile ușoare se vor autocarantina la domiciliu.
„În cazul pacienţilor afectaţi de varianta Omicron, acestea sunt în principal infecţii asimptomatice şi cazuri uşoare. Majoritatea nu necesită tratament foarte avansat”, a subliniat ministerul, precizând că „internarea lor în spitale ar consuma o mare parte din resursele medicale”.