Ratele la credite cresc din nou, după ce indicele ROBOR a bătut recordul
Ratele la credite cresc din nou, după ce indicele ROBOR a bătut recordul

Indicele ROBOR la trei luni a atins astăzi un nou record, ajungând de la 7,71% în ziua precedentă la 7,56%, potrivit datelor BNR. Aceasta este cea mai ridicată valoare a ROBOR, indice folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, din ultimii 12 ani.

Dacă la începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei. Atunci indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,83% de la 7,70% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 7,90% de la 7,77%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

În condițiile în care ROBOR are o tendință de creștere, românii cu credite ale căror rate depind de acest indice au alternativa numită Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Dar Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, a precizat în urmă cu două luni că această mutare nu este cea mai bună soluție și că există riscuri foarte mari. În acest moment, IRCC este la valoarea 2,65%, în timp ce în urmă cu un an era 1,25%.

Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Așadar, o cotaţie identică nu a mai fost înregistrată din 22 octombrie 2007, adică în urmă cu 12 ani.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *