adrian caciu ajustare fiscala echilbru fiscal capital munca 780396

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a anunţat, miercuri, că cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare.

”Cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare pe primele şase luni. Pe partea de colectare, aşa cum aţi menţionat, angajamentul este creltere a colectării de 0,5 puncte procentuale, anual. La primele 6 luni, avem 0,6 puncte procentuale iar acest trend trebuie menţinut şi întărit, prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor care sunt nonincluzive din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest”, a pecizat ministrul Finanțelor, afirmând că aceste măsuri ”ne aduc într-o zonă de onestitate din perspectiva relaţiei contribuabil-stat.

„Cheltueile au crescut în limitele pe care le-am programat şi sub viteza de creştere a PIB-ului nominal, ceea ce manifestă o abordare prudentă şi corectă la acest moment asura finanţelor statului.Există o singură parte asupra căreia trebuie să depunem cu toţii eforturile, pe semestrul doi, respectiv recuperarea întârzierilor din zona de investiţii”, spune ministrul Finanțelor.

„Această chestiune s-a datorat creşterii destul de puternice a costurilor materialelor de construcţii, iar Guvernul a venit cu actele normative necesare pentru ajustarea contractelor, acesta este motivul pentru care s-a întârziat cu realizarea investiţiilor, însă toate recuperările acestea trebuie să le facem în semestrul doi, pentru că programul de investiţii este cel mai important pentru asigurarea multiplicării eocnomice ulterioare”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 60 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat peste 2,115 miliarde lei, la o dobândă de 8,65% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 115 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *