Întâlnire Putin-Biden. Prima întâlnire oficială între președinții Rusiei și SUA va avea loc vinerea viitoare. Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden a fost stabilită, a confirmat Casa Albă.

„Președintele Biden se va întâlni cu președintele Putin la Geneva, Elveția, pe 16 iunie 2021. Liderii vor discuta despre toate problemele urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia”, se arată într-o declarație a Casei Albe, citată de CNN și Digi24.

Casa Albă l-a trimis săptămâna aceasta pe consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, la Geneva, pentru a se întâlni cu omologul său rus pentru a pregăti întâlnirea dintre cei doi președinți.

Întâlnirea are loc la aproape trei ani după ce Putin l-a întâlnit pe președintele de atunci, Donald Trump, la Helsinki, în Finlanda. Oficialii americani au declarat că întâlnirea cu Biden va arăta total diferit de acel summit din iulie 2018, în timpul căruia Trump a criticat, alături de Putin, serviciile secrete americane în problema interferenței rusești în alegerile din 2016.

Întâlnire Putin-Biden. Aceasta va fi prima întâlnire a lui Biden cu Putin de la preluarea mandatului. Biden s-a întâlnit, însă, anterior cu Putin în perioada în care era vicepreședinte al SUA, inclusiv o întâlnire din 2011 în care Biden a spus că s-a uitat în ochii lui Putin și a declarat: „Nu cred că ai suflet”.

În ciuda deteriorării relațiilor dintre cele două țări pe probleme precum Ucraina și interferențele electorale, Biden speră să stabilească un canal clar de comunicare care să evite surprize nejustificate.

Întâlnire Putin-Biden. Relația dintre cei doi lideri a început tumultuos. În timpul unui interviu din martie, Biden l-a numit pe Putin ucigaș, spunând că liderul rus „va plăti un preț” pentru eforturile sale de a submina alegerile din 2020 din SUA. „Referitor la declaraţia colegului meu american. Ce i-aş răspunde? I-aş spune: ‘Să fii sănătos!’ Îi doresc multă sănătate”, a spus liderul rus, adăugând că o spune „fără niciun fel de ironie, fără glumă”.

Putin a declarat că Moscova nu se va lăsa intimidată de Washington şi-şi va apăra interesele.

Înaintea summitului, Statele Unite au renunțat oficial la impunerea de sancțiuni împotriva principalei companii implicate în construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2 între Rusia și Germania.

SUA au ridicat, de asemenea, sancțiunile asupra directorului care conduce firma din spatele proiectului Nord Stream 2, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Criticii proiectului spun că gazoductul este o victorie geopolitică majoră pentru Kremlin. Nord Stream 2, care ar transporta gazul din Arctica Rusă pe sub Marea Baltică până în Germania, este deja gata în proporție 95%.

Recent, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus la un summit internațional desfășurat în Islanda. Serghei Lavrov a spus că Rusia și SUA au „diferențe serioase” de opinii, dar ar trebui să lucreze împreună „în sferele în care interesele lor se întâlnesc”. La rândul său, Blinken a spus că Biden dorește „o relație previzibilă și stabilă cu Rusia”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *