Emil Boc e în război deschis cu un om de afaceri din Cluj și a ajuns să ignore o decizie a instanței, doar pentru construcția unui părculeț. Primarul din Cluj Napoca a pierdut procesul cu dezvoltatorul imobiliar Sile Pușcaș, dar a adus excavatoarele pe terenul acestuia pentru a începe construcția. La mijloc sunt banii, pentru că primăria a votat să-l despăgubească cu 2 milioane de euro, în timp ce judecătorii au stabilit suma de 23,2 milioane de euro.
Boc l-a expropriat pe nepusă masă pe dezvoltatorul imobiliar, pe motiv că vrea să construiască un părculeț acolo, că așa a promis, arată Ziua News.
Asta deși primăria condusă de Emil Boc a pierdut procesul împotriva omului de afaceri Sile Pușcaș. Miza dosarului din instanță este valoarea despăgubirii pe care municipalitatea, mai exact contribuabilii, trebuie să o plătească omului de afaceri în schimbul unui teren pe care urmează să fie amenajat un parc. În vreme ce Primăria Cluj îi acordă doar 2 milioane de euro despăgubire, judecătorii au mărit suma la 23,2 milioane de euro. Mai exact, primăria vrea să plătească aproximativ 170 de euro/mp, doar că în zonă terenurile se vând cu 2.000 de euro/mp.
Boc a pierdut procesul în primă instanță
Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis că primăria Cluj-Napoca trebuie să-i plătească omului de afaceri Sile Pușcaș suma de 23,2 de milioane de euro, adică prețul pieței, pentru terenul preluat tam-nisam în vederea amenajării unui parc în Cartierul Zorilor, strada Observatorului, și nu cu 2 milioane de euro, cât dorea să plătească primăria și primarul Emil Boc.
Soluția pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a SC F SA, invocată în dosar nr. 1879/117/2022, ca rămasă fără obiect. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CLM C-N, invocată în dosar nr. 4684/117/2019 (dosar la care s-a trimis dos. nr. 1879/117/2022 ca urmare a admiterii excepţiei litispendenţei). Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I SA, în contradictoriu cu pârâtul CLM C-N, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113.801.371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10911765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.11.2022″, precizează Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Însă Emil Boc a cerut subordonaților să meargă cu excavatoarele pe terenul aflat în litigiu, susținând că el va construi parcul mult visat indiferent de ce se va întâmpla. Decizia judecătorilor nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj-Napoca.
Mândria edilului nu-și are explicație, consilierii locali fiind cei care au votat despăgubirea hilară de 2 milioane de euro pentru un teren care valorează mult mai mult. S-au încălcat, astfel, și prevederile Constituției care, la articolul 44 arată că: Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire.
Drept dovadă stă sentința în primă instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud: valoarea despăgubirilor meritate de Pușcaș pentru terenul expropriat este de 23,2 de milioane de euro.
Cum Boc cere explicații de la un judecător
Imediat după sentința umilitoare care pare că i-a pus capac, Emil Boc, supărat fiind, iese la un radio local și face o declarație uluitoare: voi întreba un judecător cum e posibil așa ceva.
„Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri (…) Și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar primăria a aplicat grila notarilor. Nu ia nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă, ci experții pe baza legilor. Legea spune că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro”, este declarația edilului Emil Boc.
Emil Boc, total nemulțumit de decizia judecătorilor sau „de ce se tergiversează începerea apelului în cazul celor 23 de milioane de euro pe care primăria trebuie să le plătească omului de afaceri Sile Pușcaș”
Magistrații nu au fixat un termen pentru judecarea apelului, iar acest lucru a alimentat suspiciuni că instanța tergiversează dosarul în mod voit, permițând astfel primăriei să continue lucrările.
Răspunsul Curții de Apel Cluj
După ce presa a făcut vâlvă pe subiect, Curtea de Apel Cluj a venit cu explicații, dar parțiale, constrânsă fiind de „injustiția” de care este acuzată. Mai exact, a lansat un comunicat de presă, situație rar întâlnită în practica acestor instituții.
Așa cum vedem în comunicatul Curții de Apel Cluj, aceasta a omis să dea o explicație referitoare la declarația edilului Emil Boc. Prin comunicat, Curtea de Apel Cluj a lămurit situația dosarului, dar a trecut sub tăcere alte probleme majore relatate de presa locală.
Nici până astăzi, mai exact la aproximativ 5 luni de la sentință, Curtea de Apel Cluj nu a explicat în ce temei juridic un primar „întreabă un judecător” și cum poate influența acest „judecător întrebat de Boc” finalitatea dosarului, având în vedere Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, care la articolul 3 arată că: Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Judecătorii soluționează cauzele în baza legii, cu respectarea drepturilor procesuale ale părților, fără constrângeri, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții directe sau indirecte din partea oricărei persoane sau autorități.
Terenul ce reprezintă miza acestui proces este amplasat în cartierul Zorilor, pe strada Observatorului din Cluj-Napoca. Terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Sile Pușcaș pentru construcția de blocuri, fapt permis prin Planul Urbanistic General al municipiului Cluj.
În cursul anului 2019, primăria Cluj-Napoca a declanșat procedura de expropriere a imobilelor din zonă, în suprafață totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc.
Consiliul local a emis o hotărâre la data de 24 martie 2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal – amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului – sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri.
Leave a comment